Wetterskip Fryslân maakt plaatsen inlaten voor weidevogelbeheer mogelijk
Het weiland voorzien van een laag water of een plasdrasgebied komt ten goede aan de weidevogels. In een plasdrasgebied is de bodem drassig, waardoor weidevogels makkelijk naar voedsel kunnen zoeken. Droge grond in weilanden is hiervoor te hard.
Inlaat
Water voor een plasdrasgebied wordt meestal met een pomp uit een nabijgelegen meer of poldersloot gehaald. Om dit te kunnen doen moet er een slang over de waterkering gelegd en aangesloten worden op een losse pomp. Een inlaat is een buis met een afsluitbare klep, die door de waterkering zelf loopt. De grondeigenaar hoeft hierbij alleen maar de klep open te zetten om water op het land te laten lopen. Met een inlaat wordt het dus een stuk eenvoudiger om water op het weiland te laten lopen voor de grondeigenaar.
Tegemoet
Sinds kort is het dus mogelijk om een inlaat te plaatsen. Bestuurslid Wetterskip Fryslan Jan van Weperen vertelt dat ze met deze koerswijziging willen bijdragen aan betere omstandigheden voor de weidevogels en grondeigenaren tegemoet willen komen die graag zo’n inlaat willen „Daar is in het verleden wel vaker om verzocht. Bij zorgvuldige aanleg zijn de risico’s zeer beperkt. En we gaan er vanuit dat de grondeigenaren zelf in de gaten houden dat alles goed functioneert.”
In het verleden was het waterschap geen voorstander van extra inlaten door de waterkering. Ieder object op, in of door de waterkering is een extra factor voor het waterschap om rekening mee te houden in het waterbeheer. Een waterkering dient om water uit sloot, vaart of meer tegen te houden en wateroverlast te voorkomen.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Ellen Meinen