Mestdistributeurs: nog geen paniek
‘Boer met volle put heeft de kop er al uitgereden’
Mest overbrengen naar een tussenopslag gebeurt mondjesmaat, vertelt planner Cornelis van Dusschoten van Mostert en Van de Weg in Nijkerkerveen (GD). Stoppers met lege putten bieden dan vaak uitkomst. Maar volgens de mesttransporteur valt het nog mee met de nood.
„Hier in de regio hebben ze vorige week van woensdag tot zaterdag nog wel wat kunnen uitrijden”, geeft hij aan. „Maar afgelopen week staan de mesttanks bij de hut”, lacht hij. „Zelfs op hoge zandkoppen staan er nu plassen; er staat land blank waar normaal nooit water op staat.”
'Op tijd ingegrepen'
Ook bij het Achterhoekse loonbedrijf Westerveld in Breedenbroek is her en der wat vraag geweest naar mesttransport. Veel mestopslagen zitten nu ook wel tamelijk vol, laat Jurgen Westerveld weten. „Maar boeren die echt krap zaten, hebben wel op tijd ingegrepen.”
Westerveld wacht nu met smart op een paar dagen goed drogend weer, zodat het seizoen weer los kan. „Als het een paar dagen droog is, kunnen we hier wel weer rijden met de sleepslang.”
Als loonwerker ervaart hij dat het makkelijker doorwerkt als het regent. „Als je eenmaal begint te rijden in een natte periode, dan kun je langer doorgaan. Nu zien boeren dat er droog weer aan zit te komen en dan wachten ze toch liever tot ook de laatste plassen van het land zijn verdwenen.” Ook Westerveld ervaart dat er nu water staat op plekken waar het anders nooit staat.
Mestopslag vol rijden
In Midden-Drenthe klinken dezelfde geluiden. Govert de Gier van loonbedrijf Kees de Gier uit Bovensmilde vertelt dat er vorige week links en rechts al wat is uitgereden. „We hebben momenteel geen klanten waar de putten echt te vol zitten.”
De Drentse loonwerker bedient vooral akkerbouwers. De mannen van De Gier zijn nu wel bezig om de mestopslagen van de akkerbouwklanten vol te rijden, als voorbereiding op het nieuwe seizoen. „Maar dat begint hier eigenlijk nooit voor half maart”, aldus Govert. „En gezien de nattigheid zal het hier zeker nog wel twee weken duren voordat het land voldoende bekwaam is. We hebben minimaal tien dagen met zon en wind nodig voordat het hier voldoende droog is, maar er is ook weer water voorspeld. Als er weer vijf tot tien millimeter bij valt, moet je er zo weer twee dagen bij op tellen.”