Video: Van der Gun ontwikkelde kuilafscherming met afstandsbediening
Heeft het dichtleggen van het snijvlak na uitkuilen zin? Zo luidde eind januari de vraag op het platform MelkveePraktijk. Voor ex-melkveehouder Antoon van der Gun was het antwoord duidelijk: ja.
Een paar jaar geleden molk Van der Gun uit Tull en ’t Waal (UT) nog zo’n 70 melkkoeien. Inmiddels is hij gestopt met melken en fokt alleen nog wat jongvee op. De veehouder had destijds flink last van salmonellabesmettingen die maar voort bleven duren. Dit terwijl hij geen dieren aanvoerde van buitenaf. „De enige mogelijkheid die ik open hield, was dat spreeuwen en andere vogels via de uitwerpselen bij de maïskuil het voer besmetten. Verschillende adviseurs en dierenartsen vonden dat te ver gezocht. Maar de Gezondheidsdienst voor Dieren bevestigde deze mogelijkheid. Sinds ik na elke keer voeren de kuil dicht ging leggen, waren de salmonellaproblemen over.”
Van der Gun voerde de koeien twee keer per dag. Het op- en afdekken was arbeidstechnisch intensief. Om dit makkelijker te maken bedacht hij een systeem waarbij het beschermzeil automatisch op- en afrolt. „Ik heb als basis een oud caravanonderstel genomen. Het kleine zwenkwieltje voorop heb ik vervangen door een grotere zodat het niet door het zeil heen prikt. Voorop zit een elektrisch liertje uit een oude bestelauto. Het liertje wordt aangedreven door een 12 volt motor, die ik met een afstandsbediening kan aansturen. De motor haalt zijn stroom uit een accu die op zijn beurt weer wordt opgeladen met een zonnepaneel. De accu heeft in die paar jaar nooit zonder stroom gezeten”, legt de jongveeopfokker uit.
Geen losse maïs voor de kuil
Het automatische beschermkleed staat momenteel stil omdat hij overgegaan is op het voeren van balen. „Met het aantal stuks jongvee dat ik nu heb, heb ik veel te weinig voersnelheid voor een rijkuil.” Toch vertelt hij graag over het zelfbedachte systeem om andere veehouders te inspireren. „Als je ziet wat die spreeuwen lostrokken, schrik je. Ik had bijna genoeg aan het losse voer dat voor de kuil lag. Dit is veel broeigevoeliger en de smakelijkheid gaat achteruit. Ik kon duidelijk merken dat de koeien de maïs veel smakelijker vonden. Daar komt bij dat de opgevreten pitten ten koste gaan van de voederwaarde van de maïs.”