Melkveesector weer onder stikstofplafond
Het is pas de tweede keer sinds de afschaffing van het melkquotum in 2015, dat de sector onder het voorgeschreven stikstofplafond blijft. De fosfaatproductie van de melkveesector ligt evenals in 2020 met 73,7 miljoen kilo fosfaat ruim onder het plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat.
Veevoer
Opvallend is dat de stikstofproductie afneemt terwijl de fosfaatproductie nagenoeg gelijk blijft, dit hangt volgens het CBS samen met de samenstelling van het veevoer. Het kuilgras dat in 2021 gevoerd is, bestaat voor een deel uit de grasoogst van 2020 en voor een deel uit oogst van 2021. Het stikstofgehalte van de oogst van 2021 was laag, waardoor het gemiddelde stikstofgehalte lager uitviel. Het fosforgehalte van het geoogste gras was in 2021 juist hoger.
Bij melkvee en andere graasdieren is de stikstof- en fosfaatuitscheing sterk afhankelijk van de samenstelling van gras en snijmaïs. De droogte in de drie voorgaande jaren zorgde voor relatief hoge stikstofgehalten en lage fosforgehalten in het gewonnen gras. Tegelijkertijd neemt het aanbod stikstofarme snijmaïs af, waardoor het aandeel stikstofrijk gras toenam.
Totale sector
In 2021 kwam de stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee uit op 473,7 miljoen kilogram. Dat is 30,7 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt. Sinds 2017 is de stikstofuitscheiding van de veestapel afgenomen met 38 miljoen kilogram. De grootste bijdrage hieraan (26 miljoen kilogram) werd geleverd door de melkveehouderij, vooral door het houden van minder koeien en jongvee.
De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 1,8 miljoen kilogram naar 149,0 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: CBS