De rente stijgt. Welke rentekeuzes maak je voor de toekomst?
Dit artikel is verschenen op alfa.nl
Stijgende rentemarkt
Nu de rentemarkt aan het stijgen is kan je belang om renterisico’s af te dekken groter worden. Dat kan onder andere door een lening met een langere rentelooptijd te kiezen als je de rente moet verlengen; bijvoorbeeld tussen vijf en tien jaar. In een dergelijke periode kan al een flink deel van de financiering zijn afgelost, waardoor het renterisico vanzelf kleiner wordt. In vergelijking met kortere rentelooptijden betaal je wel meer rente. Bijkomend voordeel is dat de fiscus indirect meebetaalt aan het afdekken van het renterisico.
Om te weten of je een serieus renterisico loopt moet je inzicht hebben in de verwachte exploitatie voor de komende jaren: wat gebeurt er met de exploitatie en de liquiditeit als de rente twee procent stijgt binnen drie jaar? Met de BAS rapportage in combinatie met een begroting is inzicht in je verwachte exploitatie binnen handbereik. Dit kan je veel geld besparen.
Rentederivaten
In het verleden werd soms bij financieringen boven een miljoen euro al snel gegrepen naar een rentederivaat om het risico van een stijgende rente bij een variabele lening af te dekken. Na het herstel van het renteswapdossier en door de lage renteconjunctuur werd het rustig aan het derivatenfront. Tegenwoordig komen derivaten bij de omvangrijkere leningendossiers weer meer onder de aandacht. De bekendste voorbeelden van derivaten zijn de rentecap en een renteswap.
Rentederivaten worden tegenwoordig veelal ingezet bij grootzakelijke bedrijven met meer dan drie miljoen euro financiering. Bij toepassing van rentederivaatproducten gaan banken er vanuit dat de ondernemer als een professionele partij te beoordelen is; een professional die kennis heeft van derivaten en risico’s van rentefluctuaties. Ook hiervoor geldt:
- zorg dat je het renterisico binnen de exploitatie inzichtelijk hebt voor de toekomst
- weet welke rentelasten je bedrijf kan dragen
- weet ook hoe een rentekeuze past bij je investeringsplannen
Groenfinancieren
Mede door inflatie en problematiek op mondiaal niveau zijn de energieprijzen het afgelopen jaar erg gestegen. Veel ondernemers vragen zich af of dit het juiste moment is om te investeren in zonnepanelen, al dan niet in combinatie met windmolens of warmtepompen. In dat geval liggen er mogelijkheden voor Groenfinanciering en daarmee rentekorting, als je daarvoor een lening moet afsluiten.
Groenfinanciering is mogelijk als je voldoet aan bepaalde condities. Via de banken kun je dergelijke financieringen afsluiten als er een Groenverklaring is afgegeven. Je vraagt een Groenverklaring aan door een projectplan bij je financier in te dienen. Informatie over het indienen van een Groenverklaring kun je opvragen via RVO. Op deze site staat duidelijk beschreven wat je als ondernemer moet doen en waar een project aan moet voldoen. Een Groenverklaring is tien jaar geldig en wordt meestal binnen acht weken afgegeven.
Voorbeelden van projectcategorieën zijn:
- Natuur en biologische landbouw
- Duurzaam bouwen (nieuwbouw en/of renovatie)
- Duurzame energie uit zon, wind, water en aardwarmte
- CO2- oplossingen, terugwinning en hergebruik van materialen.
Toekomstige projecten of leningen kunnen daarmee onder een Groenverklaring vallen. Ook hiervoor krijg je korting op de rente.
Renteopslag beïnvloeden
De hoogte van de rente wordt in eerste instantie bepaald door de geld- en kapitaalmarkt en de inkoop van banken, waarmee de zogenaamde rentefunding ontstaat. Vervolgens komen er (risico-opslagen) overheen die variabel zijn. Die opslagen resulteren uiteindelijk in de klantopslag, ook wel debiteurenopslag genoemd. Die opslagen zijn sterk afhankelijk van de (risico)rating die je bedrijf binnen het bancaire systeem krijgt toebedeeld.
Op de rating zijn de volgende zaken sterk van invloed:
- Kasstroom (winst + afschrijvingen)
- Betalingscapaciteit (rente + aflossing + ontwikkeling liquide middelen)
- Eigen vermogenspositie en ontwikkeling eigen vermogen
- Zekerheden/onderpand en mate van financiering ofwel dekkingspositie
- Kwaliteit van de zekerheden oftewel de waardevastheid
Als ondernemer sta je aan de basis van het bedrijfsresultaat. Een belangrijk onderdeel in de exploitatie is het saldo voer, wat het uitgangspunt vormt om de overige variabele en vaste kosten te kunnen betalen. Binnen het saldo voer kun je als ondernemer de meeste invloed uitoefenen op een hoger bedrijfsresultaat en kasstroom. Daarmee bepaal je dus ook indirect een eventuele vermogenstoename en de hoogte van het resultaat. Beide onderdelen zijn belangrijke factoren in het behalen van een lage rente-opslag. Boven in de exploitatie kun je dus indirect bepalen wat er onderin aan rentelasten wordt betaald.
Alternatieve financieringen
Het kan zijn dat de vermogenspositie van je bedrijf bancair gezien onvoldoende is, terwijl je wel plannen hebt voor uitbreiding van je bedrijf. Er kunnen meer oorzaken zijn voor een matige vermogenspositie, maar ook daar zijn oplossingen voor. Met een Vermogens Versterkend krediet (VVK) kun je geld lenen dat wordt achtergesteld en daarmee als eigen vermogen mag worden gerekend. Er moet dan wel een goede rentabiliteit worden verwacht.
Banken kunnen daar namens jou een aanvraag voor indienen bij RVO. Daarnaast kunnen er leningen worden verstrekt uit het Nationaal Groenfonds. In dat geval gaat het om leningen die worden verstrekt in het kader van Investeringen in duurzame landbouw. Veelal treedt het Groenfonds dan op als co- financier, naast een reguliere bank of geldverstrekker.
Advies
Binnen ons agrarisch bedrijfskundig team is specialistische kennis beschikbaar op operationeel en strategisch niveau. Daarnaast zijn we thuis in bedrijfsfinancieringen en mogelijkheden die banken gebruiken. Hiermee helpen we je in de toekomstige ontwikkeling van jouw bedrijf. Heb je interesse in strategische bedrijfsontwikkeling? Neem dan contact met ons op via het dichtstbijzijnde Alfa kantoor.
Tekst: Jan van der Vegt