De inzet van levende gisten loont, juist nu
Met de aangelegde voorraden van 2021 blijkt het lastig een goed rantsoen samen te stellen. We hebben een groeiseizoen van uitersten achter de rug en dat zien we terug in zeer gevarieerde kuiluitslagen. Kenmerkend voor de kuilen van afgelopen jaar is dat deze of traag zijn en weinig energie en eiwit bevatten of juist heel nat en snel zijn. De juni-kuilen bevatten veel ruwe celstof en zijn matig verteerbaar en worden minder goed opgenomen. Door de lage dichtheid zijn deze kuilen ook nog eens broeigevoelig, wat ook een negatief effect heeft op de drogestofopname.
Minder pensverzuring
Om het tekort aan eiwit en energie in de graskuilen te compenseren wordt vaak meer krachtvoer gevoerd. Door de snel verteerbare energie wordt de penswerking onder druk gezet met als gevolg meer kans op (sub)klinische pensverzuring. Juist in deze rantsoenen zorgt de inzet van levende gisten voor een stabieler pensklimaat waardoor minder (sub)klinische pensverzuring optreedt.
Hoe werken levende gisten?
De werking van levende gisten is onomstreden. Ze vangen zuurstof weg in de pens en gebruiken suikers om te groeien. Dit zorgt voor een stabielere zuurtegraad waardoor een gunstig klimaat wordt gecreëerd voor pensbacteriën. Zo worden vezelverterende bacteriën gestimuleerd, waardoor het voer beter verteerd wordt en er zodoende meer energie en eiwitten vrijkomen.
Betere vertering en hogere productie
In de praktijk zien we door de inzet van levende gisten de drogestofopname van het ruwvoer toenemen door een betere vertering. Daarnaast zorgen levende gisten ervoor dat bacteriën die melkzuur omzetten naar propionzuur worden geactiveerd. Propionzuur werkt melkdrijvend. Samen met een betere vertering zorgt dit voor een hogere melkproductie.
Wat levert het mij op?
Onderzoek1) heeft aangetoond dat door inzet van levende gisten de melkproductie stijgt met 1 tot 2 liter per dag, afhankelijk van het rantsoen en de omstandigheden. Dit komt door een hogere voerefficiëntie die gerealiseerd wordt als gevolg van een beter pensklimaat en daarmee betere vertering. Dit houdt in dat de voerefficiëntie stijgt met 3,3 tot wel 6,6%.
Onderstaande tabel laat zien wat een verbetering van de voerefficiëntie van 3,3% op de productie en het rendement geeft. Hierbij wordt uitgegaan van een gelijkblijvende drogestofopname.
2)Voerefficiëntie:
De voerefficiëntie geeft aan hoeveel kg meetmelk er uit 1 kg droge stof wordt geproduceerd. Dit zegt iets over de efficiëntie van de productie op koe- en bedrijfsniveau. Belangrijk bij de interpretatie van dit kengetal is het aantal lactatiedagen. Hoe verser de koe, hoe hoger de voerefficiëntie. In Nederland ligt de gemiddelde voerefficiëntie rond 1,3.
Meest complete mineraalmengsel
Zoals de naam al doet vermoeden is FarmPEQ Complete een zeer compleet mineralenmengsel. Naast de levende gisten bevat het Selplex, een organisch selenium ter ondersteuning van de vruchtbaarheid. Een toegevoegde mycotoxinebinder beschermt de dieren tegen de schadelijke effecten van mycotoxinen. Daarnaast is voor het verkrijgen van homogene mest in de put O2Akt toegevoegd. De weerstand wordt ondersteund door een groot aandeel organische, dus goed opneembare sporenelementen en vitaminen.
Waarom juist nu levende gisten inzetten?
Enerzijds hebben we dus te maken met rantsoenen die extra aandacht vragen om het risico op pensverzuring te minimaliseren en de productie op peil te houden. Anderzijds zorgt de hoge melkprijs dat melkproductie verhogende investeringen zich snel terugverdienen en het rendement direct verhogen. Kortom, de inzet van levende gisten loont, juist nu.
1)Onderzoek uitgevoerd door Universiteit Hohnenheim, Steingass, 2006