LTO: actie van provincie Fryslân tegen ganzen

Intussen maken Gedeputeerde Staten met de nota Gans in Balans onvoldoende tempo en blijven de kansen van het landelijke ganzenakkoord grotendeels onbenut. Fryslân is de provincie met verreweg de meeste ganzen en meer dan een derde deel van de landelijke schade. Uitgerekend hier zou de provincie de regie moeten nemen om het landelijke akkoord voortvarend uit te voeren en de schade te beperken.
Gemiste kansen
Door zich te verschuilen achter de landelijke overlegstructuren, bereikt de provincie echter het tegendeel. Conform het landelijk akkoord moeten de aantallen zomerganzen teruggebracht worden naar het niveau in het jaar 2005. Het akkoord en het provinciale maatwerkplan uit 2009 geven de provincie de ruimte om hierin de voortrekkersrol te nemen. Faunabeheereenheid Fryslân heeft de provincie een aantal maanden geleden gevraagd om, naar Noordhollands voorbeeld, aan jachtaktehouders ontheffing te verlenen voor het schieten van zomerganzen vanaf 15 februari, ook in natuurgebieden. Daar is geen gehoor aan gegeven. Ook heeft de provincie afschot van koppelvormende zomerganzen dit voorjaar niet toegestaan en vangen en doden mag pas vanaf 2015. Dit betekent dat het jaar 2013 en deels ook 2014 verloren jaren zijn voor schadebeperking door populatiebeheer. LTO Noord vindt dit gemiste kansen van de provincie.
Miljoenen
Vorige week zagen de betrokken agrarische grondgebruikers op 20.000 hectare ganzengedooggebied hun opvangcontract aflopen. De jaarlijkse schade in deze gebieden loopt in de miljoenen en daarom dienen er stappen gezet te worden in de richting van deze ondernemers, om op basis van vrijwilligheid tot een nieuwe invulling van de rustgebieden te komen. Onzekerheid hierover doet naar de mening van LTO Noord het animo voor deelname aan een nieuwe regeling afnemen. De onzekerheid wordt nog verder aangewakkerd, doordat de nota Gans in Balans uitgaat van lagere schadevergoedingen dan in het landelijke akkoord is afgesproken.
Kruidenrijke graslanden
Overigens is het woord schadevergoeding bij ganzenschade niet op zijn plaats, omdat de werkelijke schade aan landbouwgewassen aanzienlijk groter is dan de tegemoetkomingen in de schade, die door het Faunafonds aan de getroffen grondgebruikers worden uitbetaald. Gans in Balans dient op dit punt worden verduidelijkt. Duidelijkheid dient er ook te komen over de uitspraak in de nota dat ganzen minder graag zouden foerageren in kruidenrijke graslanden. LTO Noord trekt deze bewering in twijfel, omdat ook de biologische bedrijven met kruidenrijk gras veel schade lijden.
Eiwitrijk gras
Tenslotte is LTO Noord van mening dat de belangrijkste oorzaak van de groei van de ganzenpopulatie ligt in het jarenlange wettelijke beschermingsniveau voor ganzen. Ganzen zijn daardoor veel te lang en veel teveel met rust gelaten. Dankzij de bescherming van de ganzen door de Flora- en Faunawet zijn de aantallen tot nu toe steeds door blijven groeien en wordt de jaarlijkse schade voor de grondgebruikers onbeheersbaar. De veronderstelling in de nota dat de groei alleen veroorzaakt zou worden door het aanbod van eiwitrijk gras, is zeer discutabel.