'Pas op voor salmonella-insleep bij aanvoer mineralenconcentraat'
Mineralenconcentraat wordt veelal geproduceerd uit varkensmest. Varkensmest kan besmet zijn met de salmonellabacterie. Aanvoer van varkensmest op een rundveebedrijf verhoogt het risico op een salmonellabesmetting. Dat heeft GD onderzoek in het verleden aangetoond.
Aanvoer verandert status niet
In de beheersingssystematiek voor salmonella van de zuivelondernemingen (Niveau 1, 2 en 3) en in de salmonellaprogramma’s van GD (Salmonella Onverdacht status) is geen directe bewaking op de aanvoer van mest of mineralenconcentraat opgenomen. Aanvoer van varkensmest (of mineralenconcentraat) ‘an sich’ heeft ook geen gevolgen voor de melkkwaliteit status. FrieslandCampina verwijst naar de adviezen van GD. Als de aanvoer echter tot een salmonella uitbraak leidt, dan volgt wel het verlies van de Onverdachtstatus en Niveau 1.
Weidegang grootste risico
Mocht de garantie dat mineralenconcentraat salmonella vrij is niet geleverd kunnen worden, dan adviseert GD de vuistregels voor aanvoer van varkensmest te volgen. Het veiligste is dan het product niet aan te voeren op een rundveebedrijf. Als dit mineralenconcentraat toch wordt aangevoerd, is het verstandig dit alleen op bouwland te gebruiken. Als het desondanks nodig is dit concentraat op grasland aan te wenden, dan adviseert de GD om de betreffende percelen geruime tijd niet voor beweiding of het winnen van vers gras voor zomerstalvoedering te gebruiken. Plan na de aanwending tenminste één kuil- of hooisnede èn wacht tenminste minimaal 6 weken voordat de percelen voor weidegang of zomerstalvoedering worden gebruikt.
Omgekeerde osmose
De meeste mineralenconcentraten ontstaan door omgekeerde osmose. Het zogenaamde effluent na toepassing van deze filtertechniek is microbiologisch schoon, mits het proces goed wordt bewaakt. Dit zegt het Koninklijk Nederlands Waternetwerk