Marge-Monitor: voersaldo onder druk
De dalende melkprijs (het voorschot) is hiervoor de belangrijkste verklaring met een daling van 1,91 euro per 100 kg melk.
Positieve ontwikkelingen
Tegenover deze daling van de melkprijs waren er positieve ontwikkelingen: de worstkoeien stegen in prijs op en de daling in de grondstofprijzen zette door. Het krachtvoer (A-brok) was voor de tweede maand op rij 0,20 - 0,25 euro per 100 kg krachtvoer goedkoper dan de vorige maand (Mijnvoer.nl). Naast de positieve ontwikkelingen op de zuivelmarkt voor de komende maanden en de ontwikkeling van de euro/dollar in de afgelopen maand ziet Alfa Accountants wel wat zorg ontstaan rondom de ruwvoervoorraden op de verschillende bedrijven voor de komende weken.
Ruwvoervoorraad
Door het droge weer en de schrale wind in combinatie met lage temperaturen komt de grasgroei onvoldoende of niet op gang. De koeien kunnen niet de wei in of zullen meer bijgevoerd moeten worden en eerste snede gras zal zeer waarschijnlijk langer op zich laten wachten. Het is van belang om de ruwvoerpositie goed in beeld te hebben. Extra ruwvoer aankopen tegen hoge prijzen zal voor een aantal partijen noodzakelijk zijn en zal het saldo voor het tweede kwartaal mogelijk nadelig kunnen beïnvloeden.
Opslag ruwvoer
Extra voorraden aanleggen in tijden van ruwvoeroverschotten is voor de intensieve bedrijven en bedrijven met een krappe ruwvoervoorraad een belangrijke overweging. Voor een aantal bedrijven wordt deze aankoop beperkt of onvoldoende uitgevoerd omdat er te weinig opslag capaciteit beschikbaar is. Alfa Accountants adviseert dan ook om te zorgen voor voldoende ruwvoeropslagcapaciteit om het aangekocht ruwvoer op een juiste wijze te kunnen opslaan, zodat de inkuilverliezen beperkt blijven.
Klik hier voor meer informatie
Tekst: Jan Kappers, Alfa Accountants, adviseurs