
De overeenkomsten tussen een droogstands- en stierenrantsoen
Video: K.I. Samen over het succes van Spaans stro en hooi
Laag energetisch voer voorkomt vervetten
''Als een koe droog staat, moet 'ie genoeg kilo's droge stof kunnen opnemen met een lage energie. Datzelfde geldt eigenlijk voor de stieren. Met laag energetisch voer houd je de dieren actief en voorkom je dat ze vervetten. We zien heel duidelijk dat dat een positief effect heeft op de daarop volgende lacatatie dan wel de kwalteit van het sperma'', stelt Engelen. In de praktijk komt dat neer op zo'n 5 kilo kort gehamerd Spaans stro in het droogstandsrantsoen en goede kwaliteit weidehooi uit Fankrijk bij de stieren.
Honderden tonnen per jaar aankopen
In het verleden hakselde Engelen stro van eigen oogst. Het afgelopen jaar was die kwaliteit dusdanig slecht, dat dat aanleiding was naar andere opties te zoeken. ''Zodoende zijn we met Berg Fourage in contact gekomen. Uiteindelijk zijn we bij Spaans gehamerd stro en weidehooi uitgekomen. Het voordeel is dat we nu grote hoeveelheden van goede kwaliteit kunnen aankopen, zodat we het hele jaar eenzelfde rantsoen kunnen voeren. Met zo'n 450 melkkoeien en 200 stieren dagelijks aan de vreet, gaat dat bij ons al snel om honderden tonnen per jaar'', stelt de Grashoekse veehouder annex KI-directeur.
In de video deelt Engelen zijn overwegingen en vertelt Fourage-specialist Wilbert Karsten meer over de producten en hoe zo'n levering door Berg Fourage eruit ziet.
Meer weten over Spaans stro of hooi?
0341-768222 | verkoop@bergfourage.nl | www.bergfourage.nl