
Zo verlaag je je voerkosten met mais

Mais zorgt in de meeste Nederlandse rantsoenen voor energie die melkkoeien nodig hebben om het eiwit in gras om te zetten in melkeiwit. Het is bovendien smakelijk en levert veel voederwaarde per hectare. Zonder mais moet er duur zetmeelrijk krachtvoer, maismeel of geplet graan aangekocht worden om energie in het rantsoen te brengen. Met deze tips haal je maximaal rendement uit je maisteelt, zodat je voerkosten lager worden:
Kies voor voederwaarde
Als maisteler heb je jaarlijks de keuze uit een groot aanbod maisrassen. Als het gaat om voerkosten verlagen, dan is 1 raseigenschap doorslaggevend: de VEM-opbrengst (kVEM/ha). Elke VEM die je van eigen land haalt hoef je immers niet aan te kopen.
De VEM-opbrengst is het resultaat van de drogstofopbrengst X de VEM per kg drogestof. Deze VEM komt bij snijmais uit de kolf én uit de restplant. Maisrassen die uitblinken in voederwaarde, leveren dan ook veel energie uit zetmeel én uit een goed verteerbare plant (celwandverteerbaarheid).
Verzorg de teelt
In de praktijk leveren veel percelen nog niet de volledige opbrengstpotentie van bijna 23 ton drogestof per hectare van maisrassen zoals LG 31.205 en LG Emeleen. Met meer aandacht voor de teelt en inzicht in de bodem is hier nog veel winst in te behalen. Maar, als veehouder ben je vooral druk in de stal. Daarom is er nu het digitaal dashboard Agrility van LG. Via e-mail rapportage houd je de mais perfect onder controle en krijg je inzicht in je percelen. Zo werkt het:
Kies mais die past in het rantsoen
Snijmais past perfect naast gras in het rantsoen van de hoogproductieve Nederlandse koe. Mais levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. Belangrijk is om je maisras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in je rantsoen.
In grasrijke rantsoenen past zetmeelrijke mais perfect om veel extra (glucogene) energie te leveren. Bij een hoger maisaandeel is vooral de energie uit de restplant belangrijk; een overmaat aan zetmeel geeft risico op vervetting en pensverzuring. Bekijk top-verteerbare maisrassen >>
Oogst rijpe mais
Het zetmeel uit de maiskolven levert een groot deel van de energie uit snijmais. Je haalt de maximale voederwaardeopbrengst (kVEM per hectare) alleen wanneer de mais goed rijp is: dus volledig rijpe kolven en een totaal drogestofpercentage van zo’n 36%.
Kies daarom vooral maisrassen uit de zeer vroege / vroege groep. Deze rassen hebben de grootste kans op een tijdige afrijping: niet alleen op de koude / natte gronden, maar ook op lichtere grond, waar maistelers al voor 1 oktober moeten oogsten (of een vanggewas onderzaaien).
Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder.