Overzicht van predatoren: meeuw en andere vliegende dagjagers
Meeuwen eten bijna alles wat ze voor de snavel komt. Van alle soorten meeuwen is bekend dat ze in meer of mindere mate eieren en soms ook kuikens van weidevogels eten, maar met name de zilvermeeuw staat erom bekend.
Meeuwen nemen de eieren vaak niet mee. Er zijn meestal stukgehakte eieren in en direct rond de nestkom te vinden. Een zilvermeeuw bekijkt van grote hoogte de omgeving om vervolgens (als de veldmedewerker of boer weg is) op een voor hem kansrijke voedselsituatie af te vliegen. Een zilvermeeuw op rooftocht vliegt naar een veldmedewerker toe en blijft hem of haar volgen. De veldmedewerking kan dan het beste even blijven wachten. De zilvermeeuw zal dan na een poosje weer doorvliegen.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Dagjagers meestal niet gericht op eieren
Dagjagers zijn niet gericht op het prederen van eieren. De bruine kiekendief zal, indien mogelijk, weidevogelpullen pakken, maar zelden oudervogels. Hetzelfde geldt voor de buizerd die daarvoor te log is. De torenvalk zal, naast de gebruikelijke prooi, vrijwel alleen weidevogelpullen slaan. De havik daarentegen is wel in staat oudervogels te slaan en pakt nauwelijks pullen.
Geslagen pullen en oudervogels eten dagjagers vaak op een rustige plaats op. Plukresten van een roofvogel kunt u herkennen aan het feit dat deze de veren van zijn prooi geheel (inclusief de schacht van de veer) uittrekt en niet afbijt, zoals vossen en andere zoogdieren doen.
Predatie van nesten door dagjagers is niet aan de orde. Dagjagers eisen wel hun tol onder pullen en andere volwassen akker- en weidevogels. Denk goed na vóór het plaatsen van nestkasten voor torenvalken in open weidevogelgebieden.
Havik tegen zwarte kraai
Een havik in de buurt is niet per definitie rampzalig voor weidevogels. De havik heeft als een van de weinige de zwarte kraai op het menu staan. Wanneer er in Nederland weer redelijke aantallen van dergelijke predatoren voorkomen, dan is de kans groot dat de zwarte kraai in aantal afneemt. Soms is alleen al de aanwezigheid van een toppredator in een gebied voldoende om een temperende werking te hebben op de populaties van andere predatoren.
De komende tijd besteedt Agrio (uitgever van deze website) aandacht aan het thema predatie. Hierin wordt behandeld wat predatie is, uitgelegd wat de verschillen zijn tussen predatoren en hoe een boer maatregelen kan nemen om predatie te voorkomen.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Flickr
Bron: Landschapsbeheer Nederland