Eerst zoeken naar oorzaak lage pH
‘Stop met zuur zijn’
Neerslagcijfers zijn voorbije weken behoorlijk. Veel percelen waar vorig seizoen mais stond staan momenteel vol plassen. Maar 2022 is begonnen en het nieuwe maisseizoen daarmee ook.
Nog een paar weken en er kan bemest worden. Dan beginnen ook de grond werkzaamheden weer. Voor je het in de gaten hebt is zover, dan mag de mais erin. Over de maisrassen keuze wordt momenteel druk nagedacht. Gaan we voor een vroeg ras? Of kiezen voor latere rassen vanwege een hogere zetmeel opbrengst?
Om een goede keuze te maken is het belangrijk om de toestand van de bodem te kennen. Hoe ziet de bodemvruchtbaarheid eruit? Wat is de zuurgraad? Welke voedingstoestand heeft mijn bodem? Welke rassen zijn bij mij geschikt? En voorafgaand daaraan, wat verwacht ik van mijn mais? Ga je voor de tonnen product of kies je voor kwaliteit? Al deze vragen zijn belangrijk om een goede keuze te maken. Wat is dan wijsheid en in welke volgorde?
Bodemvruchtbaarheid en verzuring
De basis voor een geslaagde teelt is een vruchtbare bodem. Vaak wordt er daarbij gedacht dat pH op orde hebben het belangrijkste is. Bekalkingsadviezen worden gegeven op basis van en alleen gericht op pH. Te weinig wordt gekeken naar de oorzaken van een te lage zuurgraad. Percelen verzadigd met water zijn ook vaak de percelen waar de pH niet optimaal is. Feit is dat bij een niet optimale pH de beschikbaarheid van nutriënten in het gedrang komt en de groei van het gewas stagneert met opbrengst verlies als gevolg. Om schommelingen in zuurgraad te voorkomen en de beschikbaarheid van nutriënten te optimaliseren is het van belang om de oorzaken van deze pH schommelingen te weten. Dat vraagt om een duidelijke bodemanalyse. Belangrijk is dan, om te realiseren dat overdaad schadelijk kan zijn. Overdaad ontstaat bij verstoord evenwicht tussen verhoudingen van elementen aan het klei-humus complex. Verhoudingen zijn cruciaal. Welke veehouder is niet bekend met het nut van verhoudingen, balans of evenwicht in nutriënten (voor het voerhek). Bodemvruchtbaarheid hangt in eerste instantie nauw samen met de juiste samenstelling van het klei-humus complex.
Wat te doen tegen verzuren?
Het gevolg van herstellen van de verhoudingen aan het klei-humus complex is dat de graadmeter of indicator voor bodemvruchtbaarheid, de zuurgraad, op het juiste niveau komt. Daardoor levert een bodem de nutriënten optimaal aan het gewas. De manier om dit te doen is door middels de mondiaal toegepaste Kinsey-Albrecht bodemanalyse inzicht in de verhoudingen te krijgen. Hierin speelt de relatie tussen Calcium en Magnesium een belangrijke rol. Door vervolgens de juiste bekalkingsproducten in te zetten wordt de pH naar het optimale niveau gebracht. Dat betekend dus dat de bodem naar de juiste evenwichtige toestand gebracht wordt. Net zoals dat bij de veestapel het geval is. Deze voer je met een uitgebalanceerd rantsoen voor optimale productie. Zo is het in de bodem ook. Het advies horende bij de bodem analyse gaat uit van uitgebalanceerde toepassing van de producten. Hierdoor ontstaat er evenwicht in de bodem. Door dit evenwicht ontstaat er ruimte in de bodem met de juiste structuur. Dankzij deze ruimte wordt de pH stabiel op het gewenste niveau. Maar tegelijkertijd ontstaat er een actieve bodembiologie. Het bodemleven voorziet bodem en vooral gewas van microbieel eiwit, een natuurlijke bron van voeding. Zoals microbieel eiwit belangrijk is voor de productie van melk zo is microbieel eiwit ook van belang voor een vruchtbare bodem. Ga daarom aan de slag met het voorkomen van verzuring op een duurzame en volhoudbare manier. Start met evenwicht!
Rassen keuze en evenwichtige bodem
Het realiseren van een evenwichtige samenstelling van de bodem maakt het mogelijk om ook met de rassen keuze andere beslissingen te nemen. Evenwicht in de bodem betekent een betere structuur. Deze bodem is sneller opgewarmd en eerder bewerkbaar. In veel gevallen betekent dit dat er vroeger gestart kan worden met de voorbereidende werkzaamheden en het zaaien. Een week gewonnen aan het begin van de teelt is meer dan een week gewonnen aan het einde ervan. Dus herstel van verhoudingen heeft ook invloed op het oogst moment. En dat is, met name op zandgrond, nog wel eens een dingetje. De evenwichtige bodem levert meer nutriënten waardoor het mogelijk wordt met minimale input optimaal resultaat te bereiken. Dit blijkt ook uit onderstaande grafiek.
Kortom wanneer we streven naar evenwicht in de bodem is het mogelijk om in de rassen keuze een hogere opbrengst te halen met dezelfde rassen of gelijke opbrengst te halen met een vroeger ras! Dat geeft ruimte in de planning. Het betekent dat de mais eerder geoogst kan worden en toch klaar, oogstrijp is! Het gevolg van op tijd oogsten is dat er meer mogelijkheden zijn om een groenbemester goed te laten slagen. Dat er minder insporing ontstaat en daardoor minder verdichting. Verdichting is verantwoordelijk voor een opbrengst verlies van 10 tot 20%!
Stop dus met zuur kijken en ga aan de slag met de vruchtbare bodem.
Meer informatie vindt u op www.vruchtbarebodem.nl
Voor diegene die geïnteresseerd is om praktische bodem-handvaten te leren, zijn we bezig met een BoerenBodemCursus, lees hier meer informatie.
Tekst: Healthy Soil b.v.