Zuivelnoteringen: top bereikt?
![Kalvermelkpoeder.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/50/734/melkpoeder_e_m.-detail.jpg)
Verse boter levert deze week 4 euro in en komt daarmee uit op 595 euro per 100 kilo. Op de piek in de eerste week van het nieuwe jaar noteerde boter nog 612 euro. Als gevolg van een iets dalende roomprijs is de boterprijs ook wat onder druk komen te staan.
Over heel 2021 komt de gemiddelde boternotering uit op 425 euro. Een mooie prijs, maar die kan nog niet tippen aan het gemiddelde van 521 euro in 2017 en 499 euro in 2018.
Poeders
De poedermarkt blijft aardig vast, gezien de nog altijd achterblijvende melkaanvoer. Vol melkpoeder blijft deze week staan op 450 euro/100 kilo; een recordprijs. Dat is te danken aan de opgelopen vet- en eiwitprijzen.
Over heel vorig jaar is gemiddeld ook een topprijs gerealiseerd van 329 euro. We moeten terug naar het quotumtijdperk, naar het jaar 2013, voor een hogere gemiddelde notering. Destijds werd in doorsnee een prijs van 352 euro genoteerd voor vol melkpoeder.
Ook mager melkpoeder voor humane consumptie (food) lijkt op dit moment het maximum te hebben bereikt. De notering stond twee weken geleden op 358 euro, en vorige en deze week op 359 euro/100 kilo. Een uitstekende start van het jaar. De gemiddelde notering van 2021 is uitgekomen op 265 euro. Een dergelijk hoog niveau was ook bij mager melkpoeder sinds 2013 niet meer gezien; toen kwam de gemiddelde notering uit op 302 euro.
Mager melkpoeder voor veevoerdoeleinden (feed) noteerde vorig jaar gemiddeld bijna 260 euro; het hoogste jaargemiddelde van de afgelopen acht jaar. Momenteel staat de notering bijna 100 euro hoger. Drie weken geleden noteerde deze grondstof 355 euro; deze week kwam er zelfs nog een euro bij op. Weipoeder blijft deze week staan op 132 euro.
Het nieuwe normaal?
Dat de poedernoteringen niet verder oplopen, komt doordat de meeste inkopers hun vraag ‘dichtbij’ (voor de korte termijn) hebben afgedekt. Zij maken nu even pas op de plaats. Nu het voorjaar langzaam dichterbij komt, zal de melkproductie na verloop van tijd seizoensmatig ook weer wat gaan aantrekken. De handel hoopt dat er daarmee ook weer iets meer lucht zal komen in de prijzen.
Anderzijds kan het ook zo zijn dat de zuivelprijzen eindelijk op een ‘inflatiecorrectieniveau’ zijn beland, en dat de handel dit relatief hoge prijsniveau moet gaan leren accepteren als ‘het nieuwe normaal’. Dat zal behoorlijk wennen worden voor de retail. Supermarktketens kunnen in deze (vraag)markt voor het eerst in jaren zuivelondernemingen niet meer tegen elkaar uitspelen. En dat is even slikken...