Nieuwe bestuursleden Roodbont Fries Vee

De stichting ijvert voor het behoud van dit zeldzame oer Nederlandse runderras. In 1993, het jaar van oprichting, waren er niet meer dan 17 koeien over. Door de inzet van de oprichters van de stichting is het aantal dieren inmiddels weer opgelopen tot ruim
boven de 350. Dit aantal moet nog verder omhoog naar minimaal 1500 om uit degevarenzone te komen.
Durksz wethouder
Durk Durksz en Wim Grit lossen Engwerda en Bouma na 20 jaar af. Durksz is bekend in de
agrarische wereld en was voorheen manager van proefboerderij Nij Bosma Zathe (nu Dairy Campus,Leeuwarden). Momenteel is hij wethouder in Skarsterlân/De Friese Meren. Wim Grit is werkzaam als ambtenaar in Littenseradeel. Beiden hebben de afgelopen jaren al de nodige contacten met de stichting gehad. Engwerda en Bouma hebben zich vele jaren voor de Roodbonte Friese Koe ingezet. Mede door hun toedoen is het aantal koeien gestegen en het ras van de ondergang gered is. Beiden blijven dit jaar als bestuurslid aan.
Nieuwsbrief
Ook nieuw is de nieuwsbrief die de stichting uitgegeven heeft. Deze nieuwsbrief zal 2 à 3 per jaar verschijnen en zal de ontwikkelingen van het ras beschrijven. Ook zal er een rubriek 'geschiedenis van de Roodbonte Friese Koe' in staan. Deze nieuwsbrief is het eerste resultaat van de enquête die gehouden is onder de veehouders van de rode Fries. Aan verdere uitwerking van de enquête wordt gewerkt. De resultaten zullen in de volgende nieuwsbrief vermeld worden en de leidraad voor het bestuur zijn voor de toekomst.

Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Tekst: Stichting Fries Roodbont Vee