Fotoserie: Gras kleurt bruin door wind en vorst

(Foto: Luttelgeest.nl)
Specialist Edward Ensing van Barenbrug legt een relatie met wortelontwikkeling. ‘Ondiep beworteld gras gaat het nu moeilijk krijgen want de grond droogt uit.’ Vanmiddag werd in het Friese Tijnje door Limagrain een doorzaaimachine gedemonstreerd. Op de veengrond in dat gebied speelt het thema vorst-en stuifschade niet, zo bleek.
Vriesdrogen
Dit is wat je noemt vriesdrogen. Zelden heeft er in de lente zo lang zulke koude oostenwind gestaan. In Groningen en Twente zelfs nog nooit sinds er gemeten wordt, melden locale weermannen. De temperatuursom van 180 graden, waarbij het nut heeft om te gaan kunstmest strooien op grasland, is in die gebieden ook nog steeds niet bereikt.
Extreem schraal
Dat de grond zo snel uitdroogt komt niet alleen door de wind maar ook door de zeer lage relatieve luchtvochtigheid van nauwelijks 30 procent. In het zeer koude weekeinde van 23 op 24 maart 2013 zijn in ons land zeer lage vochtigheidswaarden gemeten van omstreeks 20 procent. Het KNMI-weerstation op de vliegbasis Deelen (Gld.) noteerde op 23 en 24 maart een relatieve luchtvochtigheid van achtereenvolgens 18 en 19 procent. Dat zijn voor maart de laagste waarden van de meetreeks van Deelen sinds 1951.
Bieten zaaien
Het tijdstip om suikerbieten te gaan zaaien komt hoe dan ook toch dichterbij. Het IRS instituut raadt bietentelers aan niet te lang te wachten met te gaan zaaien, omdat het ook maar zo weer te nat kan zijn. Maar voorlopig is daar geen sprake van. De noordoostelijke stroming houdt tot midden volgende week aan, al zwakt de schrale wind af. Beetje bij beetje loopt de temperatuur op,al waaiert de pluim wel flink uit. De onzekerheid van de verwachting neemt behoorlijk toe, naarmate de voorspelling een langere termijn betreft. Veel regen wordt er niet voorspeld.
Vaste mest strooien
Het is prachtig weer om vaste mest te strooien. Door de harde wind en de lage luchtvochtigheid wordt ruige stalmest in korte tijd verpulverd.