Heeft afdekken snijvlak na uitkuilen zin?
Vroeger was het bijna standaard dat een kuil na het uitkuilen werd dichtgelegd. Tegenwoordig blijft de kuil veelal open. Dit komt omdat de voermethode door de jaren heen op veel bedrijven is verschoven van een keer in de paar dagen een rij kuil snijden naar het dagelijks kuil uithalen.
Zuurstofinslag, regen en wind
Verschillende ruwvoerspecialisten zijn toch voorstander van het dicht leggen van de kuil na het uitkuilen. Als een kuil netjes dicht licht kan er minder zuurstof van buitenaf de kuil binnentreden. Vooral bij wat drogere, ruwe-celstofrijke kuilen met een lagere dichtheid, die gevoelig zijn voor zuurstofinslag, heeft dichtleggen meerwaarde. Als de wind er ook nog vol op staat kan de zuurstof helemaal een eind de kuil in komen. Kuilen die stevig genoeg zijn aangereden, goed zijn geconserveerd en niet boven de 45 procent droge stof uit komen, kunnen in principe open blijven. Wel is het advies om bij regen en wind alsnog de kuil dicht te leggen.
Bij het afdekken kan er nog wel eens wat condens optreden aan de binnenkant van het plastic. Dit gebeurt bij warme kuilen. Dan is het advies om een beschermzeil te gebruiken, zodat het vocht weg kan komen, maar de winde zoveel mogelijk wordt tegengehouden.
Vogels bij snijmaïskuil
Bij de snijmaïskuil is een extra reden om de kuil dicht te leggen, namelijk om vogels en ander ongedierte tegen te gaan. Een groep spreeuwen die de hele dag tijd hebben om maïskorrels weg te pikken kunnen behoorlijke schade aanrichten. Het mooie zetmeelgehalte op de analyse kan in de praktijk zomaar een stuk lager uitvallen...
Reageer
Wij horen graag hoe onze lezers tegen deze casus aankijken. Wordt de kuil na elke keer uitkuilen dichtgelegd of niet? Wat zijn de ervaringen? Zijn er andere methoden om zuurstofinslag, regeninslag en vogelschade bij het snijvlak te voorkomen? Wij horen graag uw/jouw reactie.
Hebt u ook een praktijkvraag die we binnen MelkveePraktijk kunnen behandelen? Stuur dan een mail naar veehouderij@agrio.nl