Ruim vijf kilometer natuurvriendelijke oevers voor weidevogels in Tinallinge
De watergang De Weer en Takkebostocht in Tinallinge (GR), waar de natuurvriendelijke oever is aangelegd, loopt midden door een weidevogelgebied. Weidevogelkuikens kunnen goed zwemmen en wilden de watergang nog wel eens oversteken. Door de beschoeiing langs de oevers konden de kuikens het water niet meer uitkomen, met de dood tot gevolg. Ook andere dieren zoals hazen en reeën raakte in de problemen bij de oversteek. Die beschoeiing zorgt ervoor dat de oever niet inzakt, maar was te hoog voor de kuikens om weer op te klimmen. „Het was een soort ecologische val geworden”, stelt Jaap van Gorkum. Van Gorkum is veldmedewerker bij het collectief en fungeerde als projectleider voor de natuurvriendelijke oevers.
Optimalisatie
De natuurvriendelijke oevers zijn aangelegd met Europees en Provinciaal geld voor optimalisatie van weidevogelbiotoop. De zeven boeren waarvan de percelen grenzen aan de natuurvriendelijke oevers raken geen landbouwgrond kwijt. In theorie zouden ze er zelfs iets meer grond bijkrijgen omdat ze de oever kunnen maaien. In de praktijk is de hoeveelheid extra grond verwaarloosbaar zegt Van Gorkum.
In de originele plannen had het collectief begroot dat ze 2400 meter aan oevers konden aanpakken. Doordat sommige werkzaamheden financieel meevielen is het uiteindelijk ruim vijf kilometer geworden.
Grond hergebruiken
De grond die van de oevers afkomt wordt ook weer ingezet in het voordeel van de weidevogel vertelt Van Gorkum. „In het weidevogelgebied liggen twee stukken sloot die doodlopend zijn en inmiddels vol gegroeid. Weidevogels hebben daar, in de huidige staat, niks aan. We gaan de sloot opvullen met zand die bij de aanleg van de oevers vrij komt. Hierdoor ontstaat er een ondiepe geul waar we een plasdrasgebied van kunnen maken.”