LG vernieuwt mengsels met focus op tetraploïd

Het is meermaals aangetoond dat tetra’s een lager celwandgehalte hebben, beter verteerbaar en smakelijker zijn en zich dus beter laten opnemen, aldus Limagrain.
Wintervastheid
Al eind jaren tachtig en begin jaren negentig probeerde het toenmalige VanderHave met tetraploide grassen de markt te veroveren. Dat ging echter mis toen midden jaren negentig grootschalige uitwintering plaatshad.Maar de wintervastheid is geen probleem meer, vertelt (inmiddels gepensioneerd) specialist Jan Visscher van Wageningen Livestock Research in het Melkvee Magazine van april 2011. Citaat uit dat artikel:
De score is gemiddeld zelfs een paar tiende procentpunt hoger dan het gemiddelde van de diploïde rassen. Maar er is nooit meer zo’n langdurige strenge winter zonder beschermend sneeuwdek geweest als midden jaren tachtig. Weet Visser wel zeker dat de moderne tetra’s echt zo goed scoren qua wintervastheid? ‘De winters van 1996, 1997 en 2003 waren ook koud. Toen is er met succes geselecteerd op wintervastheid waardoor er nu geen verschil meer is met diploïden’, luidt de verklaring van Visscher. Hij kan een onafhankelijke vergelijking maken omdat hij al sinds jaar en dag verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de Aanbevelende Rassenlijst.
Klik hier om het hele artikel te lezen, getiteld: 'Moderne tetra's verslaan diploide raaigrasrassen'
Voederproef
Limagrain wil met een voeder- en verteringsproef de meerwaarde scherp krijgen. Eerst door de opbrengst en voederwaarde van LG Havera te vergelijken met een voor Nederland representatieve standaard en vervolgens door de opname, melkproductie en –samenstelling van 30 melkkoeien te meten die LG Havera en dat standaardgras voorgeschoteld krijgen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Schothorst Feed Research te Lelystad.
Voor een uitgebreide toelichting op de nieuwe grasmengsellijn van Limagrain zie www.meermelkuitgras.nl