Eindelijk duidelijkheid over afromingsvrije lease
Een onverwacht hogere melkproductie kan leiden tot een hogere fosfaatexcretie, waarvoor een melkveehouder aan het eind van het jaar extra fosfaatrechten moet verwerven. Het vrijstellen van een beperkt aantal kilogrammen fosfaat geeft melkveehouders meer flexibiliteit bij het verwerven van de benodigde extra kilo’s. Leasen zonder afroming is alleen mogelijk wanneer heen- en teruglease in het hetzelfde kalenderjaar plaatsvinden.
Vaste kilogrammen
In de gewijzigde wet is bewust gekozen voor een vast aantal kilogrammen. Voor de meeste bedrijven is een hoeveelheid van 100 kilogram fosfaat voldoende, om de hogere forfaitaire fosfaatexcretie als gevolgen van een toegenomen melkproductie op te vangen, zo stelt het ministerie. Deze werkwijze acht het ministerie geschikter dan het toepassen van een percentage van het aantal rechten dat op een bedrijf rust. De hoeveelheid fosfaatrechten kan immers gedurende het jaar fluctueren, waardoor het hanteren van een percentage tot willekeurige uitkomsten kan leiden.
Renovatielease
In het aangepaste wetsvoorstel is ook een optie opgenomen, voor het mogelijk maken van afromingsvrije lease bij het verplaatsen van bedrijven nabij Natura 2000-gebieden of bij het verduurzamen van melkveestallen, de zogenaamde renovatielease. Bedrijven die in dergelijke gevallen hun melkvee inclusief fosfaatrechten tijdelijk bij een ander bedrijf onderbrengen komen in aanmerking voor Renovatielease. Deze vorm van lease wordt vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Wanneer een bedrijf voldoet aan alle voorwaarden kan de tijdelijke overdracht van fosfaatrechten afromingsvrij plaatsvinden. Renovatielease heeft tot doel duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu te bevorderen.
Fosfaatbank
Bij de introductie van het fosfaatrechtenstelsel gaf het Ministerie meer fosfaatrechten uit, dan het fosfaatplafond voor melkvee toelaat. Om het aantal fosfaatrechten onder het fosfaatplafond te brengen, wordt bij iedere overdracht van fosfaatrechten 20 procent afgeroomd. Inmiddels is het aantal fosfaatrechten dat in gebruik is voor de melkveehouderij tot onder het fosfaatplafond teruggebracht. De fosfaatrechten, die nu nog worden afgeroomd, komen ten goede aan de fosfaatbank. Deze bank geeft alleen tijdelijk, niet overdraagbare rechten uit ter bevordering van de grondgebondenheid van melkveebedrijven. Met het invoeren van de afromingsvrije lease bestaat het risico dat het vullen van de fosfaatbank trager verloopt, omdat er minder rechten worden afgeroomd. Het ministerie verwacht dat op jaarbasis 10 procent minder fosfaatrechten worden toegevoegd aan de fosfaatbank.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer