Fotoserie: Groeps-iglo's voor groeiende bedrijven
In deze groepsiglo’s kunnen maximaal 14 kalveren, tot maximaal een half jaar. Veehouderij Janssen schuift de kalveren door na 3,5 maanden, als ze twee weken ‘van de melk’ zijn. Ze schaften de groepsiglo’s aan omdat het klimaat door deze vorm van huisvesten ideaal is. Ook is het makkelijk afmesten en bij het reorganiseren van de indeling en het aantal kalveren ben je heel flexibel.
Deel uitbesteed
Veehouderij Janssen melkt circa 150 koeien en heeft 70 stuks jongvee, waarvan de opfok vanaf 13 tot 14 maanden uitbesteed wordt. 1 a 2 maanden voor afkalven komen ze als hoogdrachtige vaarzen weer terug op het melkveebedrijf.
Rotatiekruising
Veehouderij Janssen past de rotatiekruising toe op de van oorsprong Holstein veestapel met een vleugje MRIJ bloed. Bij de eerste kruising wordt geïnsemineerd met Fleckvieh, bij de tweede met Brown Swiss en daarna weer Holstein.
SAC importeur
Melkwinningsfabrikant SAC importeert de producten van Holm& Laue in Nederland. Een groeps-iglo kost 2000 euro. Klik hier voor de Nederlandstalige productbeschrijving met plattegronden van de kalverhuisvesting met groepsiglo's .
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Beeld: Jeroen Janssen, Ellen Meinen