Poll: Merendeel rekent alsnog op derogatie
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/47/320/mest_uitrijden-_injecteren-_grasland-_weco_de_hondsrug_e_m_1.-detail.jpg)
In december liet demissionair minister Schouten weten dat het Europese nitraatcomité de derogatie-aanvraag van Nederland als onvoldoende heeft beoordeeld. Praktisch gezien betekent dit dat Nederland voorlopig geen derogatie krijgt toegekend over 2022. De verwachting is dat hier pas in september duidelijkheid over komt. Maar dan is het bemestingsseizoen al voorbij.
Melkvee.nl vroeg melkveehouders hoe zij hierop anticiperen. Ruim 1.800 bezoekers van de site brachten de afgelopen twee weken hun stem uit. Een ruime meerderheid van 71,2 procent (1292 stemmen) gaat ervan uit dat de derogatie alsnog wordt verleend, zo blijkt. Slechts 11,5 procent rekent er niet op dat er dit jaar nog derogatie zal worden verleend. Deze 208 stemmers rijden daarom dit jaar minder drijfmest uit.
De kleinste groep van 147 stemmers (8,1 procent) koos voor: ‘wel of geen derogatie, ik vraag het sowieso niet meer aan en ga meer maïs telen’. Dan resteren er nog 166 stemmen (9,2 procent) voor de stelling: ‘voor mij verandert er niets, ik vroeg toch al geen derogatie meer aan.’
RVO-advies
Zolang niet bekend is of Nederland derogatie krijgt, is het voor boeren niet mogelijk om een derogatievergunning voor 230 of 250 kilogram stikstof uit dierlijke mest aan te vragen voor het jaar 2022. Van welke norm moeten veehouders uitgaan in hun mestplanning? RVO adviseert boeren om erop te anticiperen dat de derogatie misschien niet wordt verleend. Het is daarom verstandig om binnen de norm van 170 kilo stikstof per hectare te blijven en hiermee rekening te houden bij het opstellen van het bemestingsplan voor 2022, aldus RVO. Melkveehouders zullen ook rekening moeten houden met extra mestafzet via export en verwerking.
Klik hier om naar de poll te gaan.