Fotoserie: Zelfvoedering en DeLaval robots
Het ruim opgezette nieuwe melkwinningsgedeelte dat tegen de oude ligboxenstal is aangebouwd werd gesubsidieerd met EU geld, nationale en provinciale subsidie, in totaal enkele tientallen van procenten van het totale investeringsbedrag.
Verschil van dag en nacht
Voor de familie Loire betekent de nieuwbouwsituatie een verschil van dag en nacht met de oude situatie. In een enkele tientallen jaren oude visgraatmelkstal met een benauwd laag betonnen plafond werd tot ruim een jaar geleden gemiddeld 7 uur per dag gemolken.
Ruim 2000 liter per box
‘Maar je moet niet denken dat nu alles vanzelf gaat’, vertelt Loire senior. Toch is hij is dik tevreden. Er hoeft slechts een enkele koe te worden opgehaald, zo nu en dan. De twee VMS melkrobots van DeLaval melken de koeien gemiddeld 2,7 keer per dag. De literproductie per koe bedraagt 28,8 liter per dag. Dat is ruim 2000 liter per box. De benutting van de robots is heel hoog en dat moet ook om ze terug te verdienen, aldus Loire senior. Het rollend bedrijfsjaargemiddelde ligt op ruim 9000 liter per koe per dag met 3,4% eiwit.
Feed first
De hoge benutting is volgens de familie Loire te danken aan het ‘Feed first’systeem van DeLaval. De koeien kunnen niet meer terug naar de zelfvoedering als ze in het ligboxendeel van de ruim opgezette stallen zijn beland. Eenmaal gemolken kunnen de koeien buiten ruwvoer vreten op de kuilvoerplaten. De bovenste helft van de kuil is gevuld met perspulp, de onderste helft met maïs (zie openingsbeeld).
Luzernehooi
Een enkele keer gaat dat wel eens mis qua verhouding maar de koeien kunnen zelf structuur vreten, zoveel ze willen. Een aantal voerkooien op het betonnen erf zijn gevuld met grof luzernehooi. Krachtvoer krijgen de koeien alleen in de melkrobot,enkele kilo’s per koe per dag gemiddeld. Het melkproces gaat gestaag door, telkens druppelen er nieuwe koeien binnen vanuit de met stro ingestrooide ligboxenstal. Op de camera die in de kantoorruimte staat opgesteld is dat mooi te zien.
Gemengd bedrijf
Het bedrijf bestaat voor het grootste gedeelte uit de melkveehouderijtak, maar ook een gedeelte akkerbouw, met ondermeer graan en suikerbieten. Jaarlijks wordt meer dan 25 hectare bietenperspulp gevoerd aan de koeien. Naast de akkerbouwtak doet de familie Loire ook aan bosbouw en vollegrondsgroenteteelt. In totaal omvat het bedrijf 280 hectare grond en er werken in zeven mensen.