Gouda-kaas valt in de smaak in Japan
Met een volumestijging van 3,6 procent in 2020 zat Japan ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 0,9 procent, meldt A-Insights op basis van openbare data. Ruim een kwart van de door Nederland geëxporteerde Goudse kaas gaat naar Japan.
Vanaf mei 2020 nam de import sterk toe (22,9 duizend ton), waarna deze rond juli weer normaliseert maar de rest van het jaar boven het niveau van 2019 blijft. Er werd in 2020 voor 45 duizend ton aan Goudse kaas geïmporteerd door Japan. De kaassoort stoot daarmee cheddar van de troon. Volgens de data-analisten is dat een gevolg van coronaregels, cheddar wordt meer gebruikt in restaurants die door strenge regels gesloten waren.
Belangrijke handelspartner
Volgens A-Insights kiezen Japanners voor kwaliteit. 'Een aanzienlijk deel van de geïmporteerde Gouda komt uit Nederland: de Japanse consument lijkt minder warm te lopen voor goedkopere Gouda uit bijvoorbeeld Duitsland. Hierdoor is Japan een belangrijke handelspartner voor Nederland als het aankomt op de export van Gouda: maar liefst 14 procent van de tussen januari en augustus geëxporteerde Gouda heeft Japan als eindbestemming.'
Van de totale Nederlandse kaasexport gaat er slechts 4 procent naar Japan.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: A-Insights