Melkkoeien van Nijbrook Melkveebedrijf halen eigen portie maïs bij de kuil
Remco te Poele (25 jaar en beoogd bedrijfsopvolger) vertelt dat ze al jaren op deze manier werken. Al sinds de bouw van de stal in 1983 mogen de koeien een gedeelte van het jaar dagelijks hun eigen portie maïs ophalen. De melkveestal heeft een kleine voergang met daarin een Weelink voerhek waar normaal gesproken de blokken maïs en kuilgras voor worden gezet.
Te Poele: „Door de koeien zelf hun maïs gemengd met perspul te laten ophalen hoeven wij de blokken maïs niet in de stal te zetten. Dat scheelt werk. Daarnaast merken we dat als de blokken gras en maïs binnen naast elkaar staan, de koeien meer selecteren dan wanneer ze hun portie zelf ophalen. Bijkomend voordeel is dat we door de uitloop iets meer ruimte voor de koeien creëren. Ook komt er met de open deuren meer frisheid in de stal. Wij denken dat de uitloop ook beter is voor de gezondheid en klauwen van de koeien. We hebben bijvoorbeeld bijna geen last van klauwproblemen.”
Geen te vette of magere koeien
Volgens Te Poele en zijn vader weet elke koe goed wat ze zelf nodig heeft. Het voeren van maïs en perspulp is echter niet geheel onbeperkt. Elke dag kunnen de koeien 10 tot 15 centimeter van de kuil afvreten. Ook staan de deuren naar de maïskuil nu nog niet dag en nacht open. „De koeien zijn nu pas aan het begin van de maïskuil en dus nog niet tussen de wanden. Als ze wel bij de wanden zijn mogen ze ook ’s nachts naar buiten.”
De melkveehouders hebben geen problemen met te vette of te magere koeien. „Natuurlijk zijn er altijd wel een paar die meer maïs vreten dan andere, maar over het algemeen zijn de koeien allemaal redelijk gelijk in conditie. De voeradviseur snapt niet hoe we zo’n hoge productie halen met ons systeem. Op de top zitten we op 42 kilogram melk. Afgelopen jaar hebben we die top niet gehaald omdat we sinds kort zijn begonnen met een melkrobot.”
Ook zelf vers gras ophalen
In de winter staan de melkkoeien van Nijbrook Melkveebedrijf drie maanden volledig op stal. In die periode krijgen de dieren al het ruwvoer bij het voerhek. Niet alle maïs voor de koeien past namelijk in de silo die bereikbaar is vanaf de stal. Na die drie maanden mogen ze zelf hun portie maïs ophalen bij de maïskuil en krijgen ze alleen het kuilgras binnen bij het voerhek. Wanneer het kan gaan de koeien ook weer naar de weides om zelf vers gras te halen.
Volgens Te Poele vinden de koeien het niet erg dat ze in de nu soms nog gure en donkere dagen naar buiten moeten voor hun portie maïs. „Op het pleintje tussen de stal en de maïskuil staan altijd wel koeien. Alleen op hele natte of winderige dagen gaan ze even naar buiten om te vreten en daarna weer gelijk naar binnen. Op mooie dagen blijven de meeste wel even buiten staan om te genieten van het weer.”
Minder sturen
De jonge boer geeft wel aan dat ze door deze manier van voeren minder kunnen sturen met ruwvoer. „Ik wil niet zozeer van dit systeem af. Het werkt voor ons. Als ik een nieuwe stal zou bouwen, zou ik de voergang wel zo groot maken dat we ook met een voermengwagen kunnen gaan voeren.”