Mycotoxine: het onzichtbare gevaar
Gras- en maissilages, energie- en eiwitrijke grondstoffen, bijproducten, krachtvoer en zelfs boxvulling kunnen een bron van mycotoxine zijn. Hoewel ze niet altijd direct leiden tot acute ziektesymptonen, veroorzaken mycotoxinen over de langere periode chronische problemen. Over het algemeen hebben mycotoxinen een negatief effect op de weerstand en de penswerking. De ernst van de belasting en het type mycotoxine bepalen welke symptonen zichtbaar zijn.
Uit onderzoek blijkt dat mycotoxinen de bedrijfsresultaten beïnvloeden doordat ze:
- de voeropname verminderen;
- het immuunsysteem onderdrukken;
- een slechte vruchtbaarheid veroorzaken;
- de darmintegriteit schaden;
- de productie verminderen.
Tot nu toe zijn er meer dan 500 verschillende mycotoxinen geïdentificeerd. Omgevingsfactoren zoals temperatuur en (lucht)vochtigheid stimuleren de groei van schimmels en daarmee de productie van mycotoxinen. Met name in stressvolle omstandigheden zijn planten vatbaar voor schimmels die op hun beurt meer mycotoxinen produceren. Het is dus ook belangrijk aandacht te besteden aan de weerstand van het gewas.
Voedselkwaliteit ligt onder het vergrootglas van zowel de zuiververwerkers als de consument. Daarom is het van groot belang dat het voer veilig is. Een effectief mycotoxine-controleprogramma is essentieel om de gezondheid en het welzijn van zowel dieren als consument te beschermen.
Lees hier meer over onze aanpak met behulp van de mycotoxinecheck.