Klauwreinigingssysteem maakt klauwproblemen direct zichtbaar
Na uiergezondheid is klauwgezondheid het belangrijkste speerpunt op Hof ter Beke, het melkveebedrijf van Pieter en Evelien Maes. Eind vorig jaar verdween het voetbad uit hun stal en sindsdien maken ze gebruik van het Claw Clean System©. ‘We gebruikten een voetbad, maar dat bracht niet het resultaat dat ik voor ogen had. Als de eerste twintig koeien erdoor zijn gegaan, is het bad vies. De dieren die een voetbad het hardst nodig hebben, komen het laatst en moeten door een besmet bad. Ook de klauwverzorger zag de conditie van de klauwen achteruit gaan. Ik moest iets anders proberen, daarom heb ik een demonstratie van het Claw Clean System aangevraagd’, begint Pieter, die samen met zijn vrouw Evelien en zijn ouders ruim zeventig koeien melkt in het Belgische Melsele.
Schone behandeling
‘Ik had er direct een goed gevoel bij. De poten worden eerst goed schoongemaakt en daarna behandeld met de verzorgende spray. Door de groene kleur zie je goed dat je de klauwen raakt, daar waar het nodig is’, vertelt Pieter over zijn eerste kennismaking met het Claw Clean System. Kort na de demonstratie ging hij zelf met het systeem aan de slag. Claw Clean System is een groepsbehandeling waarbij iedere koe individueel behandeld wordt en dat is volgens Pieter het grote voordeel. ‘Doordat je iedere poot apart afspuit, zie je direct wanneer de koe klauwproblemen heeft. Dan kun je haar goed behandelen en extra in de gaten houden’.
Advies op maat
Afhankelijk van de besmettingsgraad wordt bij aanschaf van het Claw Clean System een advies gegeven over de behandeling. Bij Hof ter Beke was dit bij de start twee dagen achter elkaar eenmaal per veertien dagen. Inmiddels worden alle koeien, inclusief de droogstaande, één keer in de twee weken vastgezet en behandeld.
Mede door de overbezetting van de stal zijn Pieter en Evelien alert op de klauwen. Maar ook bij wisseling van het rantsoen worden de klauwen extra in de gaten gehouden. ‘Tijdens de stalperiode ga ik waarschijnlijk weer wekelijks behandelen’, verwacht de gedreven veehouder. ‘De ervaring leert dat het systeem werkt als het consequent en goed wordt toegepast’, vult rundveespecialist Kees van Koevorden aan. ‘Als een veehouder geen vooruitgang merkt, komt onze klauwenspecialist nog een keer langs om te kijken wat er verbeterd kan worden.’
Klauwverzorger ziet groot verschil
Drie maanden nadat Pieter met het systeem was gestart kwam de klauwverzorger weer op het bedrijf. ‘Ik had hem niet verteld dat ik het voetbad had vervangen door dit systeem. Toen hij ongeveer de helft van de koeien behandeld had, heb ik hem gevraagd wat hij van de klauwen vond. Het was hem opgevallen dat de conditie van de klauwen sterk verbeterd was. En dat zag ik ook terug op zijn rekening. Hij had veel minder tape gebruikt dan voorheen’, lacht Pieter enthousiast.
Efficiënt in tijd en gebruik
Naast de individuele aandacht, prijst de veehouder vooral de eenvoudige manier van werken. ‘De CCS Cleaner is makkelijk hanteerbaar. Je hoeft niet met kabels en slangen te slepen. Het is arbeidsintensief, maar het gaat wel rap. Een voetbad moet ook klaar gemaakt worden en nadien weer worden schoonmaakt en opgeruimd. Als je alles bij elkaar optelt dan zal een voetbad of dit systeem in tijd niet veel uitmaken’, concludeert Pieter. ‘Ook de aanschafprijs viel me mee. Op jaarbasis is het gebruik van producten niet duurder dan bij een voetbad.’
Cleaner en Sprayer
Het Claw Clean System bestaat uit een CCS Cleaner en een CCS Sprayer. Om de klauwen te reinigen met de CCS Cleaner wordt Claw Cleaner gebruikt. Met de CCS Sprayer wordt daarna Intra Hoof-fit Spray RTU aangebracht. Bij een tweewekelijkse behandeling bedragen de kosten voor het gebruik van Claw Cleaner en Hoof-fit Spray RTU circa € 5,00 per koe per jaar.
Voordelig starten met het Claw Clean System? Maak dan gebruik van het CCS-startpakket. Vraag naar de mogelijkheden en actievoorwaarden bij uw rundveespecialist.
Wilt u net als Pieter Maes het Claw Clean System in de praktijk zien? Vraag bij uw rundveespecialist een vrijblijvende demonstratie aan of neem contact op met ons Supportteam.
Bedrijfsgegevens
L.V. Vermapa-Maes, Melsele (BE)
70 melkkoeien | 75 stuks jongvee | 10.489 kg melk, 4,13% vet, 3,40% eiwit