Gebruik klassiek homeopathisch middel straks illegaal
De belangenbehartiger van de biologische melkveehouderij, vereniging De Natuurweide, trekt daarom aan de bel. „Het komt er feitelijk op neer dat klassiek homeopathische middelen verboden worden, terwijl de Skal wel voorschrijft dat we die als eerste moeten gebruiken”, zegt voorzitter Sybrand Bouma.
Volgens de biologische verordening moeten melkveehouders zieke dieren als eerste behandelen met homeopathische, fytotherapeutische of andere natuurlijke middelen. Alleen onder strikte voorwaarden en onder verantwoordelijkheid van een dierenarts mogen chemisch gesynthetiseerde, allopathische (gangbare) diergeneesmiddelen worden ingezet, waaronder ook antibiotica.
Sterk verdund
Het verbod op ongeregistreerde klassieke homeopathische middelen - die veelal dermate sterk verdund zijn (gepotenteerd) dat ze geen aantoonbaar werkende stof meer bevatten – kan ertoe leiden dat bioboeren straks noodgedwongen méér antibiotica gaan gebruiken. En dat is een ongewenste ontwikkeling, aldus Bouma. „Hier is sprake van conflicterende regelgeving. Als je straks zo’n middel in je kast hebt staan, en je krijgt controle van de NVWA, dan ben je hartstikke in overtreding.”
Navraag bij de NVWA leert dat die soep waarschijnlijk niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Er is geen actief handhavingsbeleid op het gebruik van ongeregistreerde homeopathische middelen. De keuringsdienst erkent dat uitsluitend diergeneesmiddelen mogen worden toegepast die zijn opgenomen in de Diergeneesmiddeleninformatiebank. Een toegelaten homeopathisch diergeneesmiddel is te herkennen aan het REG NL H-nummer.
Er zijn momenteel tien homeopathische middelen geregistreerd voor koeien. In de praktijk zijn er honderden middelen in omloop. Zelfs als de fabrikanten zouden kiezen voor een vereenvoudigde registratie, waarbij uitsluitend wordt aangetoond dat het middel niet toxisch is, kost dat al gauw tienduizenden euro’s per middel.
'Voor twee tientjes twintig jaar klaar'
En zo’n klassiek homeopathisch middel kosten in de handel hooguit een paar euro. Het zijn korreltjes die de veehouder zelf oplost in water en vervolgens op de hand schudt. „Ik heb hier voor de vijf meest belangrijke aandoeningen een aantal potjes met honderden korreltjes staan die bij elkaar misschien twee tientjes hebben gekost. Daarmee ben ik voor de komende twintig jaar klaar”, zo laat een Friese biologische melkveehouder weten. Voor de leveranciers kan het daarom nooit uit om de klassieke middelen te gaan registreren.
Maar de NVWA is niet van plan om bij alle vijfhonderd bioboeren langs te gaan om hierop te handhaven, verklaart een woordvoerster. De NVWA werkt ‘risico- en meldingsgericht’. „Dat wil zeggen dat het niet zo zwart-wit is; we beoordelen het risico per geval en per situatie.”
Volgens voorman Bouma van De Natuurweide zou het een goede oplossing zijn als alle homeopatische middelen die toegelaten zijn voor mensen, automatisch ook een toelating zouden krijgen voor gebruik bij dieren. In Oostenrijk is dat nu al het geval.