2012: Ureum lager, minder melk per koe
Dit komt overeen met de ervaringen uit de praktijk. Veel veehouders krijgen met moeite het quotum vol en kampen met een matige melkproductie.
Gegevens per koe | 2011 | 2012 | ||
Geleverde kg melk / koe / jaar | 8484 | 8281 | ||
Geleverd ver % | 4,40 | 4,45 | ||
Geleverd eiwit % | 3,52 | 3,55 | ||
Geleverde kg vet per koe | 373 | 369 | ||
Geleverde kg eiwit per koe | 299 | 294 | ||
Ureum (tank) | 22 | 21 | ||
Gemiddeld (tank) celgetal | 198 | 193 | ||
Kg totaal krachtvoer / koe | 2128 | 2093 | ||
Bron: Agrifirm Focus Melkvee |
De mogelijke oorzaken van de dalende melkproductie zijn:
- Lagere kwaliteit kuilvoer
- Relatief duurder krachtvoer waardoor zuiniger gevoerd is
- Waarschijnlijk minder eiwitrijk gevoerd (te zien in dalend ureumgehalte)
Dalend ureumgehalte
‘Het ureumgehalte in de melk daalde in 2012 tot 21,4 milligram per 100 gram melk. Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat het ureumgehalte zich de laatste vier jaar ervoor tussen 22,8 en 23,6 bewoog ’, schrijft Boerderij. Het ureumgehalte is een groot aandachtspunt. Minder eiwit voeren lijkt efficiënter omdat het ureumgehalte daalt. Maar uit de cijfers van 2012 blijkt dat een daling van het ureumgehalte mogelijk een lagere melkproductie geeft. (zie tabel) Wees hier dus alert op!
Adviezen:
Ruwvoerkwaliteit heeft een hoge prioriteit en is nu al een aandachtspunt.
Voldoende eiwit én krachtvoer voeren verhoogt melkproductie.
Tekst: Anton Oostveen, Agrifirm Feed
Beeld: Agis