Jaaroverzicht september: Natuurgras vol ridderzuring en bestuurder FrieslandCampina weg

1. Boeren willen Eempolder natuurgras vol zuring niet maaien en voeren
Nadat grasland in de Utrechtse Eempolder door Natuurmonumenten werd verschraald, woekert ridderzuring er op los. Dat is voor vogels geen probleem maar boeren willen het natuurgras niet meer aan hun koeien voeren, meldt Natuurmonumenten. De natuurbeheer organisatie wil voorkomen dat ze straks alles zelf moet maaien en het maaisel naar de stort moet brengen. Dat zou veel meer geld gaan kosten en het draagvlak voor weidevogelbeheer door boeren ondermijnen.
2. Bestuurder FrieslandCampina al na acht maanden weg
Frans van den Hurk vertrekt per direct als bestuurslid bij FrieslandCampina. De melkveehouder uit Lieshout was het duidelijk niet eens met het gevoerde beleid. Van den Hurk trad per 15 december 2020 toe als bestuurslid bij de zuivelcoöperatie. Na acht maanden houdt hij het voor gezien. In een persbericht laat FrieslandCampina weten dat Van den Hurk zich te weinig herkent in het gevoerde beleid en dat hij in de afgelopen acht maanden onvoldoende invloed heeft kunnen uitoefenen om het beleid te veranderen.
3. Jumbo introduceert extra toeslag voor vlees van weidekoeien
Jumbo supermarkten start met de verkoop van ‘weiderundvlees’. Nederlandse melkveehouders die volledige weidegang toepassen, melk leveren aan FrieslandCampina en via hun handelaar vlees leveren aan Verhey vlees, komen in aanmerking voor een extra toeslag op hun vlees. De meerprijs die de boeren ontvangen rekent Jumbo niet door aan de klanten.
4. Garantieprijs FrieslandCampina stijgt naar hoogste niveau 2021
Het krappe melkaanbod vertaalt zich voor de derde maand op een rij in een hogere melkprijs voor de leden van FrieslandCampina. De melkprijs voor oktober bedraagt 39,50 euro per 100 kilo en bereikt daarmee het hoogste niveau van 2021. De stijging van 1,50 euro schrijft FrieslandCampina vooral toe aan de sterke toename van de prijzen voor basiszuivel.
5. Schouten wil mestvrije bufferstrook van twee meter langs watergang
Een verplichte rustgewas iedere vier jaar in het bouwplan vanaf 2023 en per 2027 iedere drie jaar. En twee meter brede bufferstroken langs watergangen die vanaf 2023 niet bemest mogen worden en ook niet meetellen in de mestplaatsingsruimte. Dat zijn enkele nieuwe maatregelen die zijn opgenomen in het ontwerp zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.