Jaaroverzicht augustus: Wakker Dier richt peilen op melkveehouderij en conflict giga melkveehouderij

1. Wakker Dier verlegt focus naar welzijn melkkoeien
Nu alle Nederlandse supermarkten zijn over op 1-ster kip, richt Wakker Dier haar pijlen op het verbeteren van het welzijn van melkkoeien en dan met name de huisvesting daarvan in stallen. Wakker Dier bereidt een campagnereeks voor om supermarkten ervan te overtuigen dat ze melk moeten gaan verkopen met minstens één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.
2. Russische staatsbank en giga melkveehouderij EkoNiva in conflict
Zuivelonderneming EkoNiva, het grootste melkveebedrijf van Rusland, heeft problemen met de financiering. De Russische staatsbank Rosselkhozbank speelt daarin een rol en er zou een overnamebod gedaan zijn. Het Duitse vakblad Topagrar en de Russische vakpers doen melding van een rechtzaak tussen de staatsbank Rosselkhozbank en EkoNiva. De onderneming boekt hoge winsten met de zuivel die wordt geproduceerd van inmiddels een miljard liter melk jaarlijks.
3. 'Koop alleen geregistreerde nieuwe landbouwvoertuigen'
Veehouders en akkerbouwers die een nieuwe trekker of ander landbouwvoertuig aanschaffen, doen er verstandig aan om de machine al door de verkoper op naam te laten zetten. Dit adviseert Hero Dijkema, beleidsmedewerker van Cumela. Wanneer veehouders de registratie bij de RDW zelf regelen, dan is de uitkomst volgens hem onzeker en kost het veel tijd en moeite.
4. A-ware werft honderden melkveehouders in België
A-ware timmert flink aan de weg in België. Nu de overname van de melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Aalter bijna is afgerond, werft het concern Belgische leveranciers. A-ware zoekt er 300 miljoen liter melk bij, die geleverd moet gaan worden door eigen boeren. Op de website van A-ware in Nederland en België staan de aanmeldformulieren al prominent klaar. Er wordt voor levering in augustus een melkprijs geboden van 35 euro per 100 kilo; ruim een euro boven de juli-prijs van Milcobel.
5. Fotoserie: Melkveehouder wordt akkerbouwer
Hij en zijn vrouw verkochten hun melkvee en fosfaatrechten omdat ze in de bebouwde kom van Oud Zevenaar zaten en hun grond in Natura 2000 gebied lag. In Loil tussen Didam en Arnhem, boert Theo Nieuwenhuis nu sinds drie jaar. Als akkerbouwer. Hij pioniert.