Jaaroverzicht juli: Zorgen over trekkerkentekens en gevolgen Jacobskruiskruid
1. RDW maakt zich zorgen over aantal trekkerkentekens
De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) constateert dat de registratie van (land)bouwvoertuigen in sommige provincies flink achterblijft. Drie op de tien (land)bouwvoertuigen is inmiddels geregistreerd. In Friesland (17 procent) en Zuid-Holland (21 procent) zijn de minste (land)bouwvoertuigen geregistreerd. Het bericht over de achterblijvende registratie van landbouwvoertuigen trok de aandacht van onze lezers, ruim 27.000 bezoekers van melkvee.nl klikten het bericht aan.
2. Inkuilen Jacobskruiskruid kan grote gevolgen hebben
Jacobskruiskruid is een giftige plant, die zeker in kuilgras of hooi grote schade aan kan richten op het gebied van diergezondheid. Ingrijpen voor de bloeifase zorgt voor een afname van het aantal schadelijke planten in het volgende jaar. De Jacobskruid de gemoederen bezig houdt, blijkt wel uit het aantal lezers van dit bericht, bijna 22.000.
3. Flinke verschillen in voedingswaarde tussen nep- en echt vlees
Plantaardige vleesvervangers beginnen qua smaak en textuur steeds meer op vlees te lijken en ook de voedingswaarde op de verpakking komt al aardig in de buurt. Het metaboloom, de honderden andere stofjes in voedsel, vertoont echter grote verschillen, blijkt uit onderzoek van Stephan van Vliet en collega’s van Duke University. Wat dat betekent voor je gezondheid valt niet af te leiden uit de data. Ruim 12.500 lezers waren geïnteresseerd in de verschillen tussen nep- en echt vlees.
4. Hoogwater stelt veehouders voor dilemma: Maïs oogsten of laten staan
De grote rivieren treden op steeds meer plaatsen buiten hun oevers. Dat roept bij veel melkveehouders de vraag wat te doen met de maïs, voortijdig oogsten of laten staan? Een eenduidig antwoord is niet te geven volgens Jan Roothaert van Limagrain. „Veehouders moeten kiezen uit twee kwaden, dat is geen makkelijke keuze.” Hoog water midden in de zomer, een uitzonderlijke situatie, die boeren voor nieuwe dilemma's stelden. Op zoek naar antwoorden lazen bijna 11.500 bezoekers van melkvee.nl de voor- en nadelen van het eerder binnenhalen van de maïsoogst.
5. Roosters of emissiearme vloer maakt geen verschil
Er is geen significant verschil tussen de ammoniakemissie uit stallen met roostervloeren en stallen met emissiearme vloeren. Die conclusie valt te trekken na bijna anderhalf jaar praktijkmetingen op 18 melkveebedrijven. Er was dit jaar veel discussie rondom het gebruik van emissiearme vloeren en stalsystemen. De 'verrassende' uitkomsten deze praktijkproef trok ruim 10.500 lezers.