Friesland stemt in met Faunabeheerplan Predatie
Volgens de FBE is het ecosysteem tussen predatoren en weidevogels momenteel niet in evenwicht. 'Daarom is zonder predatiebeheer herstel van de stand van weide- en akkervogels in verbeterde biotopen niet mogelijk', schrijft FBE in het plan.
Vangkooien
Onder meer katten, steenmarters en kraaien vormen een bedreiding voor weide- en akkervogels. Van het beschermen van de vogels heeft Friesland een speerpunt gemaakt. De FBE wil ontheffingen aanvragen om bijvoorbeeld vangkooien in te zetten om kraaien te vangen. Katten zouden 's nachts mogen worden afgeschoten, met behulp van een lichtbak. Ook de steenmarter wordt op deze manier bestreden, net als de vos.
De FBE verwacht dat de Omgevingswet meer mogelijkheden gaat bieden voor nieuwe wegen in het faunabeheer. Er worden ontheffingen aangevraagd voor locaties, niet voor de hele provincie. Zo hoopt FBE dat ontheffingen standhouden bij de rechter. 'Momenteel liggen nogal wat faunabeheerplannen onder vuur bij bezwaar- en beroepsprocedures en deze, of de hiervan afgeleide ontheffingen of vrijstellingen, overleven dat lang niet altijd. De FBE ziet de bestaande werkwijze in het faunabeheer dan ook als een doodlopend spoor', schrijft de FBE.
Zo wordt er extra gemonitord waar predatoren actief zijn. 'Monitoring via ‘hand aan de kraan’ speelt hierbij een belangrijke rol om enige flexibiliteit in de uitvoering van het predatiebeheer te kunnen brengen.'
Korte metten
Hoewel de FBE het provinciebestuur aan zijn zijde heeft, kan de organisatie wel zijn borst natmaken. De Zoogdiervereniging reageerde op Twitter al furieus op het plan: 'Bunzing, hermelijn en de wezel staan op de Rode Lijst en verdienen bescherming. Hier gaat de rechter korte metten mee maken.'