Glucocorticosteroïden tegen ketose
Slepende melkziekte (ketose) is een stofwisselingsaandoening die bij melkkoeien kort na het afkalven kan optreden. Saskia van der Drift onderzocht verschillende aspecten van ketose. De promovenda doet onder andere aanbevelingen voor de detectie en behandeling van deze aandoening.
Eiwitafbraak in spieren
Ten eerste vond Van der Drift aanwijzingen dat de mate van eiwitafbraak in de spieren rondom het afkalven een rol een rol speelt bij het ontstaan van deze aandoening. Daarnaast voerde ze een omvangrijke veldstudie uit, waaruit bleek dat 11,2% van de koeien in Nederland ketose had in de eerste twee maanden na het afkalven (momentopname).
Routinematige detectie
Op basis van deze studie ontwikkelde ze een statistisch model om ketose te kunnen vaststellen bij de koeien tijdens de routinematige melkcontrole op melkveebedrijven. Het model maakt een inschatting van de kans dat een koe ketose heeft op basis van het gehalte van bepaalde stoffen in de melk en koe- en seizoensgegevens. Zo’n routinematige detectie biedt de veehouder de mogelijkheid om tijdig maatregelen te nemen als het percentage koeien met ketose te hoog wordt.
Injectie glucocorticosteroïden
In haar proefschrift beschrijft Saskia van der Drift ook wat de beste behandeling is voor koeien die als gevolg van ketose ziekteverschijnselen ontwikkelen (klinische ketose). Ze ontdekte dat koeien beter herstellen als ze naast een oraal supplement (propyleenglycol) ook een injectie met glucocorticosteroïden krijgen. Tenslotte wordt in dit proefschrift beschreven dat er genetische variatie bestaat in de aanleg van koeien om na het afkalven ketose te ontwikkelen. Kennis over deze variatie kan in de toekomst wellicht benut worden in fokprogramma’s om op die manier de gezondheid van de melkveestapel te bevorderen.