'Zwavel en calcium verhoogt eiwitproductie in gras (+klaver)'
Aanleiding proeven
Gras kan zwavel alleen opnemen in minerale vorm. In dierlijke mest en organische stof is zwavel aanwezig in organische vorm. Deze organische zwavel moet eerst gemineraliseerd worden door het bodemleven. Dit proces vindt plaats bij hogere bodemtemperaturen. Zwavel uit dierlijke mest en organische stof komt daarmee te laat beschikbaar voor de eerste- en vaak ook voor de tweede snede. Door zwavel in minerale vorm toe te dienen, ruim voor de eerste snede, wordt de zwavelvoorziening gewaarborgd gedurende het vroege voorjaar.
Proeven 2021
In 2021 zijn een tweetal proeven uitgevoerd met Polysulphate. Eén in een biologisch gras-klaver perceel en één in een perceel gangbaar grasland. In de proef op biologisch gras-klaver is Polysulphate als extra gift naast de drijfmest toegediend. In de proef op gangbaar grasland is een zwavelgift in maart vergeleken met een vroege zwavelbemesting met Polysulphate in februari. Polysulphate kan vroeg in het voorjaar toegediend worden daar Polysulphate niet gebonden is aan de uitrijtijden van minerale stikstof. Ook hoeft niet gewacht te worden met de zwavelgift, totdat de stikstofgift gegeven moet worden (bij T-som bereikt). Dit is bij bijvoorbeeld KAS-zwavel wel het geval en maakt dat in het vroege voorjaar te weinig zwavel beschikbaar is.
Polysulphate
Vanwege de hoge zwavelinbreng valt Polysulphate onder de voordeligste zwavelbronnen, waarbij tevens kalium, calcium en magnesium in de juiste balans wordt toegediend. De samenstelling van Polysulphate is als volgt:
Hoe Polysulphate in grasland toepassen?
Gras neemt tussen 75 en 125 kg/ha zwavel (SO3) op. De adviesgift Polysulphate is een éénmalige gift in de winter of het vroege voorjaar van 100 kg/ha op veengrond, 150 kg/ha op kleigrond en 200 kg/ha op zandgrond. Dit vanwege een verschil in zwavel leverend vermogen (SLV) van deze grondsoorten. Uiteindelijk bepaalt uw grondanalyse de definitieve gift. Polysulphate is zowel op gangbare- als op biologische bedrijven in te zetten.
BIOLOGISCH
Proefopzet biologisch - Zie Tabel 1
*Toegediend 19 februari
NB: Het biologische perceel betreft een zandgrond met 3,6% organische stof.
Resultaat biologisch - Zie Tabel 2
De aanvullende zwavelgift gaf zowel in de eerste snede als in de tweede snede een significant hogere droge stof opbrengst van in totaal 10,8%. Doordat naast de hogere opbrengst ook het eiwitgehalte 9,6% hoger lag, scoort de totale eiwitopbrengst ruim 21% hoger. In de biologische gras-klaver is het effect te danken aan de zwavelinbreng van de Polysulphate en daarmee wordt vroeg in het voorjaar al een hogere N-efficiëntie bereikt.
Het is ook bekend dat zowel zwavel als
calcium een positief effect hebben op de stikstofvastlegging van de wortelknobbeltjes van klaver, zodat ook verwacht wordt dat de klaver beter heeft gepresteerd. .
Tevens is door Groeikracht BV het vergelijk gemaakt met twee andere mogelijke zwavelbronnen in de biologische landbouw: korrelgips en kieseriet.
Polysulphate geeft van al deze zwavelbronnen het hoogste ruw eiwit gehalte per hectare en is daarmee de beste keus op uw veld.
GANGBAAR
Proefopzet gangbaar - Zie Tabel 3
*Toegediend 22 februari
**Toegediend 15 maart
NB: Het gangbare perceel betreft een zandgrond met 4,8% organische stof.
Resultaat gangbaar - Zie Tabel 4
Een vroege zwavelgift middels Polysulphate heeft in de proef op gangbaar grasland voornamelijk geresulteerd in meer energie per hectare. De hoeveelheid VEM/ha en DVE/ha zijn respectievelijk 7,6% en 5,3% hoger.
Meer informatie over Polysulphate kunt u vinden op: www.polysulphate.com/nl/
Ook kunt u contact opnemen met Lex Slootweg, agronomist ICL: +31(6)31918226