‘Bespaar op dure kunstmest in maïsteelt’
Mest, een waardevolle voedingsbron voor de gewassen en één van de voorwaarden om een gezonde bodem te houden. Benut de voedingstoffen uit de (drijf)mest efficiënt en maak optimaal gebruik van organische stof. Een slimme en eenvoudige manier om minder afhankelijk te zijn van kunstmest. Een belangrijke randvoorwaarde is, is dat de bodem in topconditie moet zijn. Voor een toekomstbestendige maisteelt moet de bodem een topprestatie leveren.
Gedeelde bemesting biedt kansen
Het preciezer bemesten van een maisperceel zorgt voor een efficiënte ruwvoederwinning. Door het toepassen van een gedeelde drijfmest gift wordt er bemest op basis van de gewasbehoefte. Het grote voordeel daarvan is dat niet alle meststoffen in één keer worden toegediend, zonder dat de behoefte goed in beeld is. Aan de hand van de mest-, bodem- en gewasanalyses kan er met een tweede mestgift optimaal naar de behoefte van de maïs worden bij bemest.
Een ander bijkomend voordeel is dat met kleinere mestgiften de kans op verliezen door emissie en uitspoeling aanzienlijk vermindert. Negatieve invloeden door het weer worden hiermee verkleind. Regenval zorgt voor een grotere kans op uitspoeling en met droogte neemt het gewas niet alle voedingsstoffen op. Een slimme inzet van drijfmest maakt een besparing op kunstmest mogelijk.
Schoffelbemester
De Evers Schoffelbemester combineert de voordelen van een gedeelde drijfmest gift met mechanische onkruidbestrijding. De Schoffelbemester beschikt over roterende schoffels direct achter de mestuitloop. De roterende schoffel mengt de mest met aarde en roert de met mest gemengde aarde naar de plant toe. De voedingsstoffen komen zo dicht bij de wortels van de plant. Dit zorgt dat de voedingsstoffen daar komen, waar de maisplant ze nodig heeft, namelijk zo dicht mogelijk bij de wortels.
De mengende werking van de roterende schoffel voorkomt verbrandingsschade aan de jonge maïsplant. Ook zorgt het voor meer lucht in de bovenste 5-10 cm, wat bijdraagt aan een actiever bodemleven. Optioneel is het mogelijk om de werkgang uit te breiden met het uitvoeren van een onderzaai.
Minimale grondbewerking voor het beste resultaat
In een eerder kennisartikel is beschreven dat het telen van ‘Maïs op ruggen’ de bodem laat uitblinken. Om een optimale oogst te realiseren moet de bodem goed bewortelbaar zijn en vocht kunnen opnemen. Een ander belangrijk aspect is organische stof, die een grote invloed heeft op de bodemkwaliteit. Voor een effectief gebruik van organische stof is het van belang deze boven in de bouwvoor te behouden. Hetzelfde geldt voor het injecteren van (drijf)mest. Stop het niet te diep weg. Door de bewerking met de Evers Ruggenteeltwoeler worden de meststoffen en organische stof gemengd en in de rug verwerkt. Oftewel alles is aanwezig op de plek waar de maïsplant gaat groeien.
Op het perceel van Topmais maken de verschillende grondbewerkingen het verschil. Zie onderstaande luchtfoto en oordeel zelf. Teel de mais op ruggen en laat de bodem uitblinken.
Voorbereiding is halve werk
Innovatieve technieken dragen bij aan betrouwbare en toekomstbestendige maisteelt. Bereidt u daarom goed voor op aankomend seizoen. Om de aankoop van dure kunstmest te verminderen is een goede voorbereiding het halve werk. Een bewerking met zowel de Ruggenteelwoeler als de Schoffelbemester zorgt ervoor dat de voedingstoffen in het bereik van de wortels komen De noodzaak om een effectief om te gaan met de inzet van meststoffen is belangrijker dan ooit.
Tekst: Evers Agro