Boeren werken het langst
Nederlanders werken steeds langer door. In 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd nog op 61 jaar. Daarna begon de pensioenleeftijd te stijgen met gemiddeld 5 maanden per jaar, tot gemiddeld 63,6 jaar in 2012. Dit is deels het gevolg van wijzigingen in regels en CAO’s die vervroegd uittreden minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Het is ook deels een technisch gevolg van het gewicht dat uittredende babyboomers in de statistische schaal leggen.
Zelfstandigen
47 procent van de Nederlanders die in 2012 met pensioen gingen was 65 jaar of ouder. Zij werkten gemiddeld nog ruim een jaar door. Van de zelfstandigen werkte zelfs 73 procent door tot na de 65ste verjaardag. Deze groep ging gemiddeld door tot ze 68 jaar en 7 maanden oud waren.
Verschillen tussen sectoren
Tussen de verschillende sectoren bestaan grote verschillen in pensioenleeftijd. In de bouw is slechts 22% van de uittreders ouder dan 65. Niet verwonderlijk gezien het grote aandeel “zware beroepen” in deze sector. Ook in het onderwijs en in mindere mate de andere publieke sectoren wordt relatief weinig doorgewerkt na de 65e verjaardag. In de landbouw en visserij daarentegen is maar liefst 82% van de uittreders ouder dan 65. Deze doorwerkers houden het gemiddeld zelfs vol tot hun 69e en spannen daarmee de kroon. Ook in de horeca wordt lang doorgewerkt. Niet toevallig zijn dit ook de sectoren waar het aandeel zelfstandigen het hoogst is.