‘Slechts 40 procent veehouders oogst maïs op het optimale moment’
In de afgelopen jaren hebben de MAS Seeds-teams meer dan 500 snijmaïskuilen in 10 Europese landen geanalyseerd. Uit die diagnoses werden de drie grootste uitdagingen duidelijk waarmee landbouwers bij de productie en bewaring van maïs worden geconfronteerd: de maïs in het juiste stadium oogsten, de hoeveelheid en de kwaliteit van het voer en voederwaarde in de silo behouden, en het zetmeel in de pens optimaal benutten. Met dat in gedachten hebben de onderzoeks- en ontwikkelingsteams van MAS Seeds speciaal het gamma GREEN+ snijmaïs ontwikkeld.
EERSTE UITDAGING: DE MAÏS IN HET JUISTE STADIUM OOGSTEN
WAT IS HET RESULTAAT VAN DE UITGEVOERDE DIAGNOSES VAN SILO’S?
- Oogsten met een drogestofgehalte tussen 32 en 35% is het beste compromis tussen opbrengst, voederwaarde en bewaring.
- Een te vroege oogst beperkt de opbrengst en de energiewaarde van het voer.
- Een te late oogst gaat gepaard met een toename van de DS/ha, maar ook met een verandering in de chemische samenstelling van de maïs: het zetmeelgehalte stijgt, maar tegelijk dalen de oplosbare suikers, de verteerbaarheid van de vezels en het eiwitgehalte. Anderzijds zijn de verdichting en compactie van de silo's en de bewaring moeilijker omdat de mais droger is.
- Uit diagnoses van silo’s die in 2017, 2018 en 2019 door MAS Seeds-teams werden uitgevoerd, blijkt dat slechts 40% van de boeren erin slaagt om te oogsten met een drogestofgehalte tussen 32 en 35%.
HOE ANTWOORDEN DE GREEN+ RASSEN OP DEZE UITDAGING?
- GREEN+ hybriden worden geselecteerd op hun stay-green. Stay-green is het genetisch vermogen van een hybride om goed te presteren in hete en droge omstandigheden en groen te blijven tot het oogststadium.
- Door een langzamere drogestofontwikkeling is een langere oogstperiode van 5 tot 10 dagen mogelijk, afhankelijk van de weersomstandigheden.
- GREEN+ hybriden bieden boeren en loonwerkers meer flexibiliteit om snijmaïs in het in het juiste stadium te oogsten
TWEEDE UITDAGING: DE HOEVEELHEID EN DE KWALITEIT VAN HET VOER IN DE SILO BEHOUDEN
WAT IS HET RESULTAAT VAN DE UITGEVOERDE DIAGNOSES VAN SILO’S?
- De temperatuur van in silo aan de buitenrand is een eerste indicator van de aërobe stabiliteit en de bewaringskwaliteit.
- De opwarming in de silo is het directe gevolg van te veel lucht in de silo. De aanwezigheid van lucht activeert aërobe fermentaties (gist, schimmels), waarbij warmte vrijkomt. Die temperatuurstijging wijst op verliezen aan voederwaarde, zowel in kwantiteit als in kwaliteit.
- In een goed aangereden en dichte silo kan een maximale hoeveelheid zuurstof worden afgevoerd voor een snelle start van de gisting en een betere bewaring.
- Uit de diagnoses van silo’s die in 2017, 2018 en 2019 door de MAS Seeds-teams werden uitgevoerd, blijkt dat 50% van de silo's een opwarmingspunt heeft.
HOE ANTWOORDEN DE GREEN+ RASSEN OP DEZE UITDAGING?
- De GREEN+ hybriden hebben een hoog gehalte aan oplosbare suikers die de lactobacillen voeden. Anderzijds verbruiken de groene delen sneller zuurstof in de silo.
- De GREEN+ hybriden zorgen voor een snellere start van de fermentatie en een snellere daling van de pH nadat de kuil wordt afgedekt.
MET GREEN+ HYBRIDEN WORDEN DE VERLIEZEN IN DE KUIL BEPERKT EN DE CONSERVERING VAN HET VOER VERBETERD
DERDE UITDAGING: HET ZETMEEL IN DE PENS OPTIMAAL BENUTTEN
WAT IS HET RESULTAAT VAN DE UITGEVOERDE DIAGNOSES VAN SILO’S?
- De afbreekbaarheid van zetmeel in mais hangt sterk samen met de mate van kneuzen van de korrels.
- Het zetmeel in slecht opengebarsten korrels wordt niet optimaal gebruikt in de pens van de koe, vooral als de mais bij de oogst al glazig is.
- Ook is gebleken dat bij late oogsten de korrels voor de meeste genetica glaziger zijn. Glazig zetmeel is harder en dus minder afbreekbaar door ruminale bacteriën en daarom minder verteerbaar.
- Uit de diagnoses die in 2017, 2018 en 2019 door de MAS Seeds-teams werden uitgevoerd, blijkt dat in 50% van de silo's de korrels niet voldoende gekneusd zijn.
HOE ANTWOORDEN DE GREEN+ RASSEN OP DEZE UITDAGING?
- Het zetmeel in de korrels van de GREEN+ rassen toont een langzamere drogestofontwikkeling tussen 30 en 35%.
- De korrels zijn bij de oogst minder glazig en barsten gemakkelijker open. Het zetmeel blijft bijzonder goed afbreekbaar in de silo.
- HET ZETMEEL VAN DE GREEN+ RASSEN KAN GEMAKKELIJKER WORDEN AFGEBROKEN VOOR EEN BETER GEBRUIK IN DE PENS VAN DE KOE.
De prestaties en de rentabiliteit van melkveebedrijven hangen voor een belangrijk deel af van voedergewassen van goede kwaliteit, ongeacht de klimatologische omstandigheden van dat jaar. Daarom werken de MAS Seeds-teams al 10 jaar lang aan de ontwikkeling van een reeks maisrassen GREEN+ en bieden ze professionele diensten aan om landbouwers te ondersteunen bij de productie en bewaring van hun mais.
WELKE GREEN+ RASSEN ZIJN ER?
- Een reeks van 17 variëteiten snijmaïs van zeer vroeg rijp tot zeer laat rijp.
- Specifiek ontwikkeld in het kader van het onderzoeksprogramma voor snijmaïs van MAS Seeds.
Tekst: MAS Seeds