LTO blij met stemmingen Europarlement
De uitslag van de stemmingen komt in maart nog aan de orde in de plenaire zitting van het EP. Daarna zullen de Raad van landbouwministers in de EU een gezamenlijk standpunt formuleren. Tot slot zullen het Europarlement en de Raad het - naar verwachting in juni- eens moeten worden over hoe het GLB 2015-2020 er definitief uit gaat zien.
Vergroening
De uitslag van de stemmingen in het EP betekent onder meer, dat de aangekondigde verlaging van EU-toeslagen en premies voor enkele groepen ondernemers (aardappelzetmeeltelerts, kalverhouders en intensieve melkveehouders) geleidelijk kan verlopen en over meerdere jaren worden uitgesmeerd. De voorgestelde vergroeningsmaatregelen zijn niet van tafel, maar worden wat het EP betreft minder stringent doorgevoerd dan de Commissie eerder voorstelde.
In plaats van verplichte maatregelen (permanent grasland, gewasdiversificatie en 7% ecologisch beheer) komen er andere wegen voor de gewenste vergroening en duurzaamheid. Met projecten als Duurzame Zuivelketen, Kringloopwijzer en Duurzaamheidscertificaat akkerbouw moet in de toekomst aan de Brusselse eisen kunnen worden voldaan.
Flexibeler
LTO-voorzitter Maat is blij met deze wending: “Op drie essentiële punten is het Europarlement de Europese landbouworganisaties gevolgd. De korting voor Nederland wordt omlaag gebracht, het parlement wil een flexibeler vergroening en bovendien een fatsoenlijke overgangsperiode. De Commissie koos voor ouderwetse wegen om haar doelen te bereiken, het parlement kiest een andere weg.”
Vernieuwing
Nu kan volgens de LTO-voorzitter worden ingespeeld op wat er werkelijk op agrarische bedrijven gebeurt. “Iedereen is met duurzaamheid bezig en de markt anticipeert daar al volop op. Dat is veel beter dan starre regels van bovenaf opleggen. Onze prestaties op het gebied van duurzaamheid en vergroening moeten we wel helder maken. Dus wel aanpassen, maar in combinatie met een moderne en vernieuwende manieren van bedrijfsvoering. Dáár gaat het om”, aldus Maat.
Meer markt
LTO-voorzitter Maat is geen voorstander van een sterkere interventie, zoals dat in het verleden gebeurde en waar het EP nu weer voor opteert “Wij willen meer markt en minder overheidsbemoeienis. Met meer interventie zou je terugkeren naar oude systemen met alle nadelen van dien. De kosten zouden weer enorm op kunnen lopen. Dus niet doen.”
103 miljoen extra
Het budget voor het nieuwe GLB wordt herverdeeld tussen Oost- en West-Europa. Aanvankelijk moest Nederland fors inleveren omdat de Nederlandse toeslagen, gemiddeld en uitgedrukt per hectare, naar verhouding hoog liggen. Als het aan het EP ligt krijgt Nederland 103 miljoen euro meer dan in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie. De EU-regeringsleiders denken hier echter anders over en willen Nederland juist extra korten. Maat: “Ik roep Mark Rutte op om het voorbeeld van het Europarlement te volgen en op te komen voor de Nederlandse boeren.”