EU rekent met aanhoudend torenhoge kunstmest-en energiekosten
Dat is de uitkomst van computermodelberekeningen in de scenariostudie die onderdeel vormt van de jaarlijkse EU verkenningen van de agrarische markten (EU- Agri Outlook). Ondanks de voortdurende toenemende efficiëntie gaan de EU marktexperts er in de modelberekening vanuit dat de kunstmest- en dieselkosten jaarlijks met 2,7 procent blijven stijgen. Tot en met afgelopen zomer bedroeg de jaarlijkse stijging van deze kostenposten in de periode 2011 tot 2021 niet meer dan 1,6 procent.
Onderscheid akkerbouw en veehouderij
Het totale kostenniveau in de agrarische sector in de Europese Unie groeit ondanks de kunstmest- en energiekosten minder snel dan de afgelopen jaren, is de veronderstelling. Afnemend landbouwareaal en krimpende veestapels remmen de jaarlijkse kostenstijging af van 1,8 procent in de periode 2011 tot 2021 naar 0,7 procent in de periode 2021 tot 2031.
Maar het stijgende kostenniveau gecombineerd met het verlies aan economische waarde van boerderijen vanwege afschrijving doen de toename van de totale productiewaarde in de eerstkomende tien jaar teniet. De totale productiewaarde stijgt duidelijk, ondanks de afname van het landbouwareaal en de krimpende veehouderij. De EU-marktexperts maken op basis van de computermodelberekeningen een duidelijk onderscheid tussen productiewaarde groei in de akkerbouw en de veehouderij. Vergeleken met de veehouderij groeit de productiewaarde in de akkerbouw veel sneller.
Winstgevendheid verder onder druk
Het gemiddelde agrarische EU bedrijf krijgt in de modelberekeningen te maken met een daling van de winstgevendheid van 2,1 procent (2011 tot 2021) naar 0,7 procent gemiddeld per jaar tot en met 2031. Er is gerekend met een relatief hoge inflatie van jaarlijks gemiddeld 1,9 procent. De berekende verwachte winstgevendheid is inclusief inkomsten uit subsidies en uitgaven vanwege belastingen.
In de scenariostudie zijn de effecten van de invoering van de Farm to Fork strategie buiten beschouwing gelaten.