Derogatie staat op de tocht, NMV laaiend
‘Boeren zijn eerste slachtoffers, ellenlange kabinetsformatie’
Gisteren stuurde minister Schouten een brief naar de Tweede Kamer waarin zij kenbaar maakt dat de Europese Commissie de Nederlandse derogatie-aanvraag als onvoldoende beoordeelt. De commissie is onvoldoende overtuigd dat Nederland met het ingediende Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn alle doelen ten aanzien van de waterkwaliteit op tijd zal gaan halen.
Grof schandaal
Bleker spreekt duidelijke taal. „De Nederlandse boeren lijken nu het slachtoffer te worden van de ellenlange kabinetsformatie. En dat is een grof schandaal.” NMV werkt momenteel aan een brief waarin zij openheid van zaken eisen van de minister. De vakbond wil alle correspondentie tussen Europa en Nederland over deze kwestie op tafel hebben. „We willen weten hoe alles gegaan is, waar er vertraging is opgetreden en welke inspanningen Schouten en haar ministerie geleverd hebben, om de derogatie ook voor 2022 veilig te stellen”, licht Bleker toe.
De minister krijgt tot vrijdag de tijd om de gevraagde papieren openbaar te maken. En zo niet, dan dient NMV een WOB-verzoek in. „Het kan niet zo zijn dat de demissionaire status van het kabinet deze gevolgen heeft. Eerst komen ze met een waardeloos plan, vervolgens passen ze het aan naar een iets minder waardeloos plan en dan komen ze met de mededeling dat Brussel het plan niet accepteert. Dat is echt onacceptabel", besluit Bleker. „Boeren maken ieder jaar in het voorjaar een bemestingsplan, het kan toch niet zo zijn dat ze tot september moeten wachten om te weten hoeveel mest ze mogen gebruiken."
Ministerie
Overigens heeft het ministerie inmiddels laten weten dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. De toezegging van commissaris Sinkevicius dat hij de aanpak van het volgend kabinet zo snel mogelijk zal beoordelen, en kijken of de plannen daarvan voldoende ambitieus zijn om de derogatieprocedure te versnellen, is positief, aldus het ministerie. Maar ook op het ministerie van LNV kunnen ze niet ontkennen dat de lange kabinetsformatie zeker heeft bijgedragen aan het (te) laat indienen van de Nederlandse plannen.