Strokenfrees vergroot draagkracht bij maisoogst
In het demoproject Maïsland Max Managen werken melkveehouders en loonwerkers samen aan de ontwikkeling van maïsteelt in stroken, met begeleiding van het Louis Bolk Instituut. Met de strokenfrees kan maïs worden gezaaid in grasland zonder te ploegen, maar door strookjes te frezen waarin de maïs gezaaid wordt. Een voorlopige conclusie op basis van bevindingen op de Friese klei: de strokenfrees zorgt voor meer draagkracht vergeleken met ploegen.
- - Op een vruchtbaar perceel na een aantal jaar gras is de hoeveelheid en plaatsing van de mest niet van grote invloed op de maisopbrengsten. Wel zijn trends zichtbaar, bijvoorbeeld een lagere benutting bij volvelds toediening ten opzichte van in de rij.
- - Het ploegen geeft veel lucht in de grond maar verlaagt sterk de draagkracht, en zorgt voor een behoorlijke verdichting op ploegdiepte (ploegzool).
- - De strokenfrees houdt de oorspronkelijke bodemstructuur van het grasland intact, wat zorgt voor een goede draagkracht bij de oogstwerkzaamheden.
- - Het ploegen van de oude zode gaf een (tijdelijke) ‘boost’ aan het bodemleven door de grote hoeveelheden nutriënten die vrijkomen. Belangrijke wormensoorten voor ontsluiting naar de ondergrond hebben daarentegen last van ploegen
Klik hier voor het complete onderzoeksrapport