Minister verwacht begin volgend jaar uitslag onderzoek emissiearme stalsystemen
Van Campen, landbouwwoordvoerder namens de VVD, wilde van de minister weten hoe het zit met de emissiearme stalsystemen nadat NRC berichtte dat honderden veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden mogen uitbreiden met dank aan het toepassen van emissiearme staltechnieken, terwijl er twijfels zijn over de effectiviteit van bijvoorbeeld luchtwassers of speciale stalvloeren.
Intern salderen
De krant basseert zich daarbij overigens op eigen onderzoek, want volgens Schouten wordt er door de provincies niet bijgehouden hoeveel bedrijven een vergunning krijgen voor uitbreiding, ook kunnen bedrijven de al vergunde ruimte in sommige gevallen inzetten voor uitbreiding (intern salderen). Schouten: 'Ingebruikname van deze ruimte is toegestaan omdat het reeds is vergund. Er hoeft er geen nieuwe vergunning aangevraagd te worden. Omdat in deze situaties de vergunningplicht ontbreekt, ontbreekt ook het overzicht over de hoeveelheid bedrijven die daadwerkelijk zijn uitgebreid.'
De resultaten van het onderzoek van het ministerie van LNV zijn spannend voor de veehouderij, omdat een studie van het CBS concludeerde dat de effectiviteit van emissiearme stallen minder groot lijkt dan eerder bepaald. Het gaat om stalsystemen die NH3-emissie beperken. Het bracht provincies - en daarmee ook boeren - in de problemen bij vergunningverlening voor veehouderijbedrijven die na de aanpassing van de stallen het aantal dieren willen uitbreiden. De rechter kan zich beroepen op de studie van het CBS en eisen dat er toch meer wordt gedaan om ammoniakuitstoot tegen te gaan. Dit om eventuele nabijgelegen Natura 2000-gebieden beter te beschermen.
Hoger beroep
Er loopt nog een hoger beroep bij de Raad van State van de provincie Utrecht, nadat een rechter van de Rechtbank Midden-Nederland had geoordeeld dat er twijfel is of de in de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV) vastgestelde emissiefactoren voor emissiearme stalsystemen voldoende zekerheid geven over de werkelijke emissie van het veehouderijbedrijf in het kader van de Wet natuurbescherming. Schouten schrijft het hoger beroep te ondersteunen.
Dit omdat volgens haar omdat de technieken al uitgebreid worden getest en doorgemeten voordat ze op de RAV-lijst komen te staan. Schouten: 'Bij eventuele wijzigingen, bijvoorbeeld op grond van nieuwe wetenschappelijke inzichten waardoor in de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV) vastgestelde emissiefactoren moeten worden aangepast, geldt dat de rechtszekerheid van boeren wordt geborgd als sprake is van een onherroepelijke vergunning. Voor reeds verleende vergunningen waartegen geen beroep meer open staat geldt dat deze in rechte vaststaan. Een aangepaste besluitvorming heeft hier dus geen invloed op. Bij een bedrijfswijziging of -uitbreiding na gewijzigde besluitvorming, geldt dat het bevoegd gezag bij het nemen van besluiten uit moet gaan van de best beschikbare kennis ter zake van dat moment. Dit is een standaard vereiste.'