Column: De knoop doorgehakt

Heel bewust hebben we er voor gekozen om de melkstal voorlopig aan de gang te houden, naast de robots. We hebben ons ingelezen en vele waarschuwingen aangehoord, maar toch doorgezet. De verleiding is groot om alle koeien die moeilijk in de robot gaan, terug te doen naar de melkstal waardoor je vervolgens nog steeds een te groot gedeelte zelf staat te melken. De weg naar bekend is te makkelijk. Ook is het duur om twee systemen draaiend te houden. En de twee verschillende manieren van werken, zou te verwarrend en te chaotisch zijn. Persoonlijk zijn wij niet bang voor die valkuilen. We zijn gewend aan schakelen en willen graag rustig kunnen opstarten met de robots en -in geval van een blijvende melkstal- kunnen variëren met onze veestapel, niet begrenst worden door de capaciteit van een robot.
Andere kwaliteiten
Met een boel gezelligheid van vrienden en familie en onze fanatieke stagiaire werd er hard gewerkt om de koeien het nieuwe vak te leren. Er is 7 kilo snoep weggewerkt in minder dan een week tijd! We kregen de eerste dag begeleiding in de opstart van de drie robots, zodat de koeien aangemeld werden en problemen gelijk konden worden opgelost. Dag en nacht, in teams van twee aan twee bij elke robot bleek al snel overbodig. Het ging van een leien dakje. Al vrij snel konden we terug naar één team op drie robots. Het verschil tussen de vaarzen en de oudere koeien was duidelijk zichtbaar; na drie dagen kenden de vaarzen de weg naar de robot, waar de oudere koeien na een week nog steeds veel begeleiding nodig hadden. Net als de oudere koeien, hebben onze medewerkers ook moeite met de omschakeling. Het is toch een andere manier van werken, die andere kwaliteiten vereist.
Toch extra kosten
Nu zijn we een half jaar verder en hebben we de drie robots vol, zijn we druk bezig met het winterklaar maken van de robotruimtes en melken zelf nog zo´n 40 koeien in de melkstal. We ondervonden dat het enige nadeel aan een melkstal naast de robots is dat het de flexibiliteit wegneemt die je met alleen maar robots wel zou hebben. Je bent nog steeds gebonden aan die vaste tijden van melken, ook al duren die slechts nog een uurtje per keer. We zijn nog steeds blij met onze keuze van robotfirma, maar het nadeel was bij ons, dat er een aantal kosten voor onze rekening kwamen, die niet meegenomen waren in de ´all-inclusive´-offerte. Het grootste probleem aan zo´n actie is, dat er geen weg terug is, maar wel opeens meer geld dan berekend op tafel moet worden gelegd.
's Nachts uit bed
Het grappige is dat de robots een tendens hebben van een week geen alarm en een week wel alarm. Vroeger hoefden we er nooit ´s nachts uit bed voor de boerderij, nu moet Koos er toch zo nu en dan aan geloven. Het gaat dan vaak om een koe die de robot niet uitloopt, na het melken. Ik ben benieuwd of dat komt omdat onze koeien Jerseys zijn en graag een beetje dwarsliggen of dat het een algemeen probleem is? Een half jaar later na het opstarten van de drie robots hebben we de vierde robot gekocht.
Video
Onze stagiair heeft een video gemaakt van zijn stage op onze boerderij, tijdens het plaatsen van de robots en het inmelken ervan.