Berlijn: boer én burger protesteren samen
Volgens Natuurbeschermingsorganisatie BUND begeleidden 70 trekkers de tienduizenden demonstranten, die de leus: ‘Wij zijn het beu!’, hanteerden. Esther Ouwehand van de PvdD betuigde haar steun aan de demonstranten via Twitter.
BDM
Het Bundesverband Deutsche Milchviehhalter (BDM) was één der initiatiefnemers van de demonstratie en hield aansluitend ’s middags een symposium in het ICC conferentiecentrum op het terrein waar de ‘Grüne Woche’ plaatsvindt. De BDM is zusterorganisatie van het Nederlandse DDB van voorzitter Sieta van Keimpema. Gezamenlijk maken zij onderdeel uit van het EMB, dat zich verzet tegen de liberalisering van de zuivelmarkt.
Liberale politiek
Vele honderden melkveehouders uit het heel Duitsland waren daarbij aanwezig om ondermeer een forumdiscussie aan te horen tussen politici van links tot rechts. CDU Bondsdag vertegenwoordiger en voormalig landbouwer Alois Gerig verdedigde het afschaffen van de melkquotering en de liberaliseringspolitiek van de EU. Dat leverde felle reacties op uit de zaal maar Gerig liet zich de mond niet snoeren en zei een eerlijk verhaal te willen vertellen. De liberale FDP politica Dr. Christel Hapach-Kasan verklaarde het pessimisme van de BDM boeren onbegrijpelijk te vinden. ‘Globalisering en vrijhandel heeft de wereld voorspoed en welvaart gebracht. Duitse boeren lopen voorop met moderne duurzame landbouw. Jullie toekomst staat er goed voor.’
Tweede pijler
Bündnis90 / De Groenen Europarlementariër en praktiserend veehouder Martin Häusling kreeg de meeste bijval van de BDM boeren in Berlijn. Hij gaf aan niet zozeer de korting op de toeslagen te vrezen in de zogenaamde eerste pijler van het Gemeenschappelijk EU landbouwbeleid (GLB) maar de ‘massieve’ korting in de zogenaamde tweede pijler, waarmee boeren in regionale achterstandsgebieden zoals de Zuid-Duitse bergen worden gesteund.