'Dwangmatig harnas voor vergroening'
De Lange probeert zich hard te maken voor een meer werkbare vorm van vergroening. ,,Voorzitter Dacian Cioloş zet in op een eis van drie verschillende gewassen die agrariër zouden moeten telen. Hij hoopt dat Europa daardoor minder afhankelijk wordt van de invoer van eiwithoudende gewassen. In de huidige voorstellen is een melkveehouder die niet aan die eis kan voldoen meteen zijn top-up voor vergroening en zijn basispremie kwijt. Die moeten we los van elkaar zien. Een zuinige omgang met nutriënten of precisielandbouw zouden ook mee moeten tellen.”
Afschaffen subsidies
Enkele agrariërs in de zaal stelden voor om de Europese subsidies volledig af te schaffen in de hoop dat daardoor ook de regelgeving minder streng wordt. De Lange ziet dat als een utopie. ,,In mijn ideale wereld betaalt de consument meer voor zijn producten. Maar doet die dat ook? Nee. Ben ik dan voor afschaffing van de Europese subsidies? Nee. Ik lig soms wakker van het feit dat een steeds kleiner worden de groep boeren steeds meer monden moet voeren. Een boer die stopt, krijg je ook nooit terug. Afbouwen is niet verkeerd, maar bewandel de weg der geleidelijkheid.”
Ruimte verdienen
Sjoerd Galema, lid van de raad van commissarissen van FrieslandCampina, gaf aan dat tegenover ondernemersruimte vanuit Europa ook iets uit de sector moet staan. ,,Als je vrijheid en ruimte wilt, moet je die verdienen. De ondernemer moet zorgvuldig omgaan met zijn omgeving. Zo moet er bijvoorbeeld goed worden nagedacht over de inpassing van nieuwe gebouwen.”
Gietasfalt Reuver
De organisatie had voor het congres ook een aantal ondernemers uitgenodigd. Melkveehouder Stephan Reuver raadt iedereen aan om de samenleving bij het bedrijf te betrekken. Hij stelt zijn stal open voor publiek. ,,Wij hebben een zolder gemaakt zodat iedereen in de stal kan kijken. Transparantie is belangrijk, wij hebben immers niets te verbergen.” Reuver heeft een proefstal met een gietasfaltvloer.
Omschakelperiode biologisch
Biologisch melkveehouder Paul van de Ven heeft flink moeten worstelen. ,,De omschakelperiode is erg lastig geweest. De koeien leverden 4400 liter melk en je krijgt dan nog geen toeslag. Als dat zo zou blijven dan is biologisch een nachtmerrie. Nu leveren de koeien al 6000 liter. Als die lijn zich doorzet, dan gaan we misschien wel uitbreiden.”
Albring Duitsland
André Albring begon in 2000 een melkveebedrijf met veertig koeien in Duitsland. Inmiddels staat de teller op vierhonderd stuks vee.,,In Nederland zou het een megabedrijf zijn. In Duitsland hebben ze met name moeite met de bedrijven boven de duizend koeien. Eigenlijk best vreemd, een elektricien met tien man personeel heet een familiebedrijf, maar een melkveehouderij met drie werknemers is mega.”