‘Weer bepaalt ammoniak uitstoot'
Wolters heeft ‘The Green Duo’ methode laten onderzoeken, het systeem dat kleine hoeveelheid water inregent op mest. Wolters: ‘Bij mist, regen of hoge luchtvochtigheid in de nacht is er nauwelijks ammoniakemissie bij bovengronds uitrijden. Bij scherp drogend en stralend zonnig weer is het precies andersom. De natuur heeft bij vochtig weer meer invloed op emissie dan techniek.'
Theo Spruit
Mest met water inregenen leidt tot veel betere stikstofbenutting en logischerwijs lage ammoniakemissie. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR student Ciska Nieuwenhuis en hoofddocent biologische landbouwsystemen Egbert Lantinga. Op het bedrijf van Theo Spruit uit Zegveld (Z.H.) , bekend van ondermeer de Melkvee Magazine Koeverkiezing, deed Lantinga ervaring op met de idee van mest in combinatie met water. Dat beschreef Melkvee Magazine in het januarinummer van 2010 en Klaas Wolters pikte dat op.
PAS model
Wolters hoopt dat de Tweede Kamerleden niet alleen een grondige herziening van de mestaanwendingsregels overwegen, maar ook het PAS model waarmee de verspreiding van ammoniak door de lucht wordt berekend in de buurt van Natura 2000 gebieden willen aanpassen. Wolters verwijst naar een wetenschappelijk onderzoek van Jan Klaas Zanting (WUR) in 2011, bij een bedrijf met 500 koeien bij een natuurgebied.