Kwaliteit biest in de winter het laagst

In 2016 werden de resultaten gedeeld van een Amerikaans onderzoek naar de biestkwaliteit. Het onderzoek werd gedaan op 18 melkveehouderijen in de staat New Hampshire. Uit de studie van het Agricultural Experiment Station, onderdeel van de New Hampshire universiteit, bleek dat de biestkwaliteit minder wordt naarmate de omgevingstemperatuur en daglengte afneemt. Als verklaring werd genoemd dat de bloedvaten door de lagere temperatuur daalt, waardoor antistoffen minder makkelijk door de bloedvaten in de biest terecht komen.
Praktijk weerbarstig
De onderzoekers beweerden ook dat melkveehouders ervan uit kunnen gaan dat de biestkwaliteit beter is naarmate het aantal lactaties toeneemt. Inmiddels zijn er steeds meer melkveehouders die met regelmaat de biestkwaliteit meten. Uit de praktijk blijkt dat er gemiddeld wel verschil zit in de biestkwaliteit tussen jongere en oudere koeien, maar dat er ook duidelijk variatie is, waarbij jongere koeien soms betere kwaliteit biest hebben dan oudere koeien. Dit is op het oog lang niet altijd zichtbaar. Het advies luidt daarom om altijd de biestkwaliteit te meten om er zeker van te zijn dat de kalveren voldoende antistoffen binnen krijgen.