Klauwproblemen opsporen met warmtebeeldcamera?
Vijftien jaar geleden verscheen een artikel in vakblad Melkvee (toen nog Melkvee magazine) over het vroegtijdig opsporen van klauwproblemen met een warmtebeeldcamera, ook wel infraroodcamera genoemd. De aanleiding was een onderzoek van de Agrarische Hogeschool Weihenstepahn in het Beierse Freising, een nevenvestiging van de Universiteit van München. In dierentuinen en paardenfokkerijen werd het apparaat al succesvol toegepast.
Resultaten boven verwachting
Bij het onderzoek werd de speciale camera ingezet op een stierenstation in Beieren. Daarbij werd de camera op een afstand van c.a. één meter van de poten van de koe gericht waarbij de temperatuur per pixel op 0,1 graad nauwkeurig kon worden afgelezen. De resultaten waren boven verwachting. De klinische controles, die volgden op de gemaakte beelden van de poten van de stieren, bevestigden alle afwijkingen die op de infraroodfoto’s waren ontdekt, maar voor het blote oog verborgen bleven. Kanttekening is wel dat het om infectieuze aandoeningen ging waarbij sprak was van een duidelijke temperatuursverhoging.
Prijs
In het artikel werd een groot potentieel voorzien voor het gebruik van een warmtebeeldcamera voor het opsporen van klauwproblemen in de melkveehouderij. De prijs van de apparatuur bleek destijds nog een belangrijk nadeel. Dit zou breed gebruik in de weg staan. De goedkoopste compactste infraroodcamera koste destijds al snel 6.000 euro. Een duurdere versie met groter scherm (320x240 pixels), zoals werd gebruikt bij het onderzoek, koste toen 15.000 euro.
Nauwelijks ervaringen
De prijs van de warmtebeeldcamera’s zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Een compacte camera is voor nog geen 1.000 euro te bestellen. Een vergelijkbare die in het onderzoek in Beieren werd gebruikt kost nu rond de 3.000 euro. Toch wordt er in de praktijk nog nauwelijks gebruik van gemaakt, zo blijkt uit een belronde langs een aantal klauwspecialisten. Voor een deel is het onbekendheid, anderen geven aan het wel eens gezien, of als proef ingezet te hebben. Maar het heeft door onduidelijke redenen nooit een vlucht genomen.
Reageren
De redactie van Melkvee is benieuwd of er veehouders, veeartsen en/of (klauw)specialisten zijn die ervaring hebben met een warmtebeeldcamera voor het opsporen van klauwproblemen, of er mogelijk zelfs andere aandoeningen mee opsporen. Reageren kan onder dit artikel.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Christoph Gschoederer