Het beste van tien jaar Melkvee Magazine

De redactie van Melkvee Magazine selecteerde 14 artikels uit haar rijke archief, welke in de decembereditie (verschijningsdatum zaterdag 22 december) zijn uitgelicht. De artikelen zoals ze ooit in het blad stonden, vindt u hieronder in chronologische volgorde.
M&M-index
In december 2002 introduceerde Melkvee Magazine de M&M-index, een alternatief voor de toenmalige officiële DPS. De koeien moesten kleiner en breder en vooral beschikken over goed beenwerk, meende de redactie toentertijd. Het tweede artikel over de M&M-index uit maart 2003 leest u hier.
Fleckvieh
In een tijd dat het Fleckvieh in Nederland nog volledig onbekend was, bracht Melkvee Magazine een reportage over het bedrijf van Karl-Josef Vermöhlen, niet ver over de Duitse grens. Hij molk een koppel zware Fleckvieh-koeien met een melkproductie van gemiddeld 11.000 liter. Het artikel uit maart 2004 leest u hier.
Mooiste foto
In juli 2004 ging Melkvee Magazine op reis naar Italië. De familie Mondini werd er geportretteerd. De 81-jarige Pietro en zijn dochter Paola waren gek van koeien. Paolo sliep er zelfs tussen. De liefhebberij leidde tot prachtige foto's. De reportage leest u hier.
Vrije markt
Voormalig voorzitter van het Productschap Zuivel Harm Schelhaas licht in juli 2004 zijn proefschrift 'Liberalisering van de landbouw, grenzen en mogelijkheden' toe. Ruim voor de crisis sprak Schelhaas al over de (on)mogelijkheden met betrekking tot regulering. Het interview leest u hier.
Tentstal
Hans Beenackers uit het Brabantse Molenschot vertelt in september 2004 over zijn plannen om een tentstal te bouwen. Hij was de eerste met de uit Canada afkomstige huisvesting in Nederland. De reportage leest u hier.
Triple-A
Melkvee Magazine was het eerste blad dat uitgebreid de ruimte nam om het aAa-systeem uit te leggen. In september 2005 vertelden de aAa-analisten James Sarbacker en Jan Schilder uitgebreid over het systeem. Dat artikel leest u hier. In januari 2011 verschenen er twee artikels over het boek Creating Balance Between Form & Function van analist Phil Hasheider over de ontstaansgeschiedenis van het aAa-systeem en het leven van ontwikkelaar Bills Weeks. Het interview met Hasheider vindt u hier en de boekbeschrijving hier.
Duurzaam melkvee
Willem van Laarhoven deed in opdracht van het Productschap Zuivel onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse melkveestapel. In februari 2006 vertelt hij over de resultaten in Melkvee Magazine. „Je moet altijd uitgaan van de driehoek dier, bedrijfsvoering en -omstandigheden", stelde hij in het interview. Het interview van destijds leest u hier.
Hoornloosheid
Tegenwoordig hebben steeds meer KI's hoornloze stieren beschikbaar. In september 2007 verhaalde Melkvee Magazine echter al over hoornloosheid, over de oorsprong van het hoornloosheidsgen en de (on)mogelijkheden met betrekking tot hoornloze Holsteins. Het artikel leest u hier.
Stoppende robotboeren
Hoeveel het aantal melkrobots op de melkveebedrijven hand over hand toeneemt, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De melkkwaliteit, de jaarkosten en het management verdienen veel aandacht. Het artikel 'Kosten en management robot soms reden om te stoppen' uit maart 2008 deed veel stof opwaaien. Het artikel leest u hier.
Studieclub dochtergroepen
Melkvee Magazine bedacht het idee 'Boeren leren van boeren'. Niet het gezaghebbende tijdschrift, de hoogstaande opinieleider of de allerbeste adviseur bepalen welke keuze de boer maakt, maar dat doet hij onderling, in gesprek met zijn collega's. Dochtergroepen rapportcijfers geven is de leuke studieclubvorm, zowel voor de deelnemers als voor de journalist. In juli 2008 beoordeelden studenten van de Faculteit Diergeneeskunde (Veefokkers) en van de Wageningen Universiteit (RFS) de dochtergroepen op de NRM. Het verslag van de Veefokkers leest u hier en van de RFS hier.
Wachten tot buurman stopt
Door de liberalisering en de kredietcrisis schommelt de melkprijs in april 2009 als nooit tevoren. Volgens grootschalige melkveehouders een mooie kans om te profiteren van bedrijfsbeëindiging. Vier van de vijf grote melkveehouders in Nederland zitten te wachten op het 'stoppen' van de buurman. Professor Jan Douwe van der Ploeg plaatst kritische kanttekeningen. Het artikel leest u hier.
Unieke eiwitfokkerij
Melkvee Magazine staat bekend om haar uitgebreide bedrijfsreportages. Eentje die er uitsprong was die over melkveehouder Theo Spruit uit Zegveld (Utr.). Spruit fokte vijftig jaar lang op eiwitpercentage en realiseert inmiddels een bedrijfsgemiddelde van zo'n 4 procent. Spruits fokdoel komt het beste tot uiting in de uiterst vitale Beatrix 39, een koe met vooral Fries-Hollandse genen uit een eigen stier, die inmiddels ruim 120.000 kilo melk zal hebben geproduceerd met maar liefst 4,25 procent eiwit. Daarmee was ze al tweemaal succesvol was op de Melkvee Magazine Koeverkiezing. Het artikel uit november 2009 leest u hier.
Excenel
Aan de vooravond van de huidige 'antibioticahype' gebruikte elke veehouder nog rustig een middel als Excenel. Het was breedwerkend en je kon de melk gewoon leveren. Dit tot verbazing van hoogleraar veterinaire apotheek Henk Vaarkamp die in november 2010 'dacht dat iedereen toch wel wist hoe ongewenst het gebruik van Excenel kan zijn'. Het artikel leest u hier.
CoPulsation
„Er is iets fundamenteel fout met de gangbare melkapparatuur. Tijdens de rustfase worden speenpunten afgeknepen en melken ze gewoon door. Hierdoor treedt schade op die mastitis bevordert", aldus Bill Gehm in Melkvee Magazine. Hij ontwikkelde samen met zijn vader een revolutionair melksysteem, wat door de werking de speenconditie en de uiergezondheid verbetert en bovendien het melken versnelt. Het artikel uit november 2011 leest hier. Op basis van het artikel werden de eerste systemen in Nederland geïnstalleerd. In Melkvee Magazine verscheen in augustus 2012 daarom een artikel met de eerste gebruikerservaringen, die varieerden van 'gematigd positief' tot 'de beste investering die je als melkveehouder kunt doen'. Het artikel met de gebruikerservaringen leest u hier.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Gerard Burgers